Favoriter den 17 maj 2024

Dags igen. Nytt släpp. Inte många favoriter denna gång heller. Två bubbel och två röda blev det. Och som vanligt har jag inte haft möjlighet att prova allt som släpps.

Det är ju Norges nationaldag den 17 maj så bubbel synes vara en självklarhet. Vi börjar i Spanien.

Mousserande

93114 Juvé & Camps Reserva de la Familia 2019. Cava. Spanien. 199 kr. (Vinunic AB)

Från ett av mina favorithus i Spanien och lite av ett husvin när jag är i solens rike. Doften är stor och utvecklad. Ren med mineral och nötiga nyanser tillsammans med persika och plommon. Smaken är utvecklad och medelfyllig med fin syra, snygg mousse och trevlig frukt. Balanserad. Bra längd med rent slut. 91 poäng.

92383 André Clouet Spiritum 96 Grand Cru Rosé. Champagne. Frankrike. 599 kr (WineWorld AB)

Stor, ung doft med jordgubbar, röda äpplen och smultron tillsammans med en kritig mineralton. Medelfyllig och elegant smak med snygg syra och gräddig mousse som tillsammans med frukten er en balanserad struktur. Mineralsälta finns där och eftersmaken känns lång med rent slut. 93 poäng.

Röda viner

94598 Montevetrano 2020.  649 kr. Colli di Salerno. Kampanien. Italien. (Quaffable Wines Sweden AB)

Här har vi en mix av tre druvor. Aglianico, Merlot och Cabernet Sauvignon. Doften är lite dämpad och utvecklad. Jag hittar mörk frukt, kryddor, svartpeppar och fat. Smaken är utvecklad och medelfyllig med tydliga tanniner och balanserad syra som tillsammans med frukten (en del svarta vinbär) och lakrits ger en balanserad struktur. Känns komplex. Lång och ren eftersmak. 94 poäng.

Avslutningsvis en Bordeaux. Man blir så glad att monopolet synes återupptäckt (i alla fall till vissa delar) denna del av vinvärlden.

92564 Château Cantemerle 2021. 315 kr. Haut-Medoc. Frankrike. (Philipson Wine AB)

Stor, elegant och lite utvecklad doft där min näsa hittar ceder, korint, svarta vinbär, kaffe och fat. Smaken känns medelfyllig och stram med fina syror och bra frukt. Fat och kaffe finns i smaken. Rent slut med bra längd. Riktigt prisvärt bordeauxvin. 90 poäng.

Några favoriter som inte kostar skjortan.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.