Sea smoke-dimman ger världsklassviner!

Kalifornien är känt för mycket sol och på många ställen kan synas vara svårt att göra vin. Men tack vare dimman från havet så görs det många viner av högsta klass. Ett sådant område är AVA (American Viticultural Area) Sta Rita Hills där producenten Sea Smoke finns.

Bob Davids är en etrenprenör som 1999 köpte en hästgård i AVA Santa Ynez Hills. AVA Sta Rita Hills fick sitt namn först 2001.  Davids planterade gården med 40 hektar vinrankor.

2006 sålde Davids ett leksaksföretag (Radica Games) som han då ägde och fick för detta den nätta summan av 230 miljoner dollar. Pengar som till stor del kom att investeras i vingården som idag har knappt 70 hektar planterade med vinrankor. Här använder man sig av biodynamiska metoder.

Området där Sea Smoke ligger är torrt och nästan som en öken. Men bland annat tack vare att dimman med maritima vindar kan ta sig in från havet är Sta Rita Hills AVA en unik geografisk plats som lämpar sig för druvorna Chardonnay och Pinot Noir. Topgrafin och olika typer av lerordar bidrar också till att här görs viner av yppertsa världsklass.

När vinerna släpptes första gångerna blev det stor efterfrågan och de blev svåra att få tag på. Det gällde att komma med på mailinglistan.

Tack vare importören Divine finns nu vinerna att få tag på i beställningssortimentet.

Sea Smoke är nog mest kända för sina pinotviner som tillhör den absoluta världeliten. Chardonnay håller också världsklass.

Jag hade förmånen att få prova vinerna vid Divines sortimentsprovning. Underbara viner.

75510 Sea Smoke Chardonnay 2021. 1 299 kr

Stor, ung, ren och ljuvlig doft där jag finner nötter, nougat, citrusfrukter, örter och fat. Fyllig, ung och koncentrerad smak med massor av power. Smaken växer i munnen och den har fin syra, snygga fat och en frukt som ger en balanserad struktur. Lång eftersmak med rent slut. 96 poäng.

70359 Sea Smoke Ten Pinot Noir 2021. 1 429 kr

Stor, ung och kryddig doft med inslag av mörka frukter, violer och en liten mineralantydan samt fat. Fyllig, ung, koncentrerad med härliga tanniner och syra som ger en komplex och balanserad struktur tillsammans med frukten. Elegant. Lång eftesmak. Rent slut Gott nu men kan lagras. 96 poäng.

72381 Sea Smoke Southing Pinot Noir 2021. 1 429 kr.

Stor doft. Ung. Körsbär, plommon, röda frukter och violer. Komplex. Smaken är fyllig, ung med mycket frukt i strukturen. Härlig balanserad syra. Komplex med tydliga snygga tanniner. Lång eftersmak med rent slut. Gott nu men kommer att utvecklas med behag. 97 poäng.

Viner av världklass till modesta priser. Gott som f…..

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.