Favoriter i tillfälliga sortimentet den 5 april 2024

Vad får man om man tar ett rött italienskt vin, ett rött bordeauxvin och några röda viner från Argentina. Jo, då får man mina favoriter i detta släpp.

92628 Paolo Scavino Barolo 2019. 399 kr. Piemonte. Italien. (Tryffelsvinet AB)

Från en favoritproducent-Paolo Scavino- kommer denna världsklassbarolo. Lite utvecklad doft med inslag av rosor, nypon, körsbär, violer, lite tjära och kryddor. Elegant. Smaken är elegant och superläcker med rund syra, tydliga fina tanniner och bra frukt. Balanserad. Känns relativt lång i eftersmaken som är ren. Var med på Wine Spectators 100 lista 2023. 93 poäng.

Vi lämnar Italien och drar till ett område som jag emellanåt tror att vårt monpol glömt bort, nämligen Bordeaux.

94969 Château Lagrange 2019. 749 kr. Saint Julien, Bordeaux, Frankrike. (Tryffelsvinet AB)

Som ni vet använder jag ogärna beteckningar som fynd när det gäller pris på vin men om vi skall använda denna term så är det nu. Vilket vin!. Stor, utvecklad och komplex doft. Här finns mycket att upptäcka. Jag hitter svarta vinbär, ceder, lite stall, kaffe och fat. Men jag är säker på att du också kan hitta annat. Smaken är relativt fyllig, utvecklad och komplex. Balanserad struktur med rund syra, snygga tanniner och fin frukt. Vinet växer i munnen. Eftersmaken är lång och slutet rent. Så himla bra. 95 poäng. 

Från tangons land, Argentina, kommer två viner från en av de bästa producenterna- Bodegas Catena Zapata. Vinerna kommer till Sverige tack vare Wine Affair Scandinavia AB.

94290 Catena Alta Malbec 2020. 369 kr. Mendoza, Argentina. 

Stor och lite utvecklad doft. Här hittar jag röda frukter, örter och tobak samt lite fat. Smaken upplever jag som medelfyllig, med röda friukter och lite örter. Utvecklad och balanserad smak med bra längd och rent fruktigt slut. 92 poäng.

94110 Catena Zapata Malbec Argentino 2021. 795 kr. Mendoza, Argentina.

Oförlöst lite dämpad doft med mörk frukt, örter, kryddor, tobak, plommon och fat. Smaken är fyllig, komplex och utvecklad. Balanserad struktur med snygga syror, läcker frukt och fina  tanniner. Lång eftersmak med fruktigt, rent slut. 95 poäng. På tal om fynd så är 795 kr ett sådant.

Riktigt bra viner som jag varmt rekommenderar.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.