Favoriter 15 mars 2024!

Dags igen! Ett riktigt bra släpp tycker jag. Tre vita och ett större gäng röda. Vi kör på en gång. Kan varmt rekommendera att ni köper alla.

Vita 

Vi börjar med en av de stora i Rheingau, nämligen Weingut Leitz (Johannes). Vi tackar importören Johan Lidby Vinhandel AB som ser till att vi får tillgång till godbitarna. Riesling när den är som bäst.

94263 Leitz Berg Roseneck Katerloch 2021. 395 kr.

Ung, återhållen och oförlöst med rökiga mineraltoner, gröna äpplen och lime. Drygt medelfyllig smak som är lite utvecklad. Härlig frukt. Elegant struktur. Fin syra. Mycket mineral- och terroirkänsla. Lång eftersmak med rent slut med mineralsälta. 93 poäng.

94280 Leitz Berg Schlossberg Ehrenfels 2021. 419 kr

Här tycker jag doften är stor med snygga fruktiga toner där jag hittar persika, päron, vita blommor, lime och mineral. Terroir. Smaken är fyllig, frisk, komplex. Härlig frukt och syra som är balanserad och där det finns snygg mineralsälta. Lite utvecklad och komplex. Lång eftersmak med klingande mineralsälta. 94poäng.

Vi drar till Chablis i Frankrike och provar en härlig premier cru.

95092 Domaine des Malandes Premier Cru Vau de Vey 2022. 349 kr. (Philipson Söderberg AB)

Som sig bör är det Chardonnay som gäller. Ung och återhållen doft. Gula och gröna äpplen, citrus, päron och mineral hittar jag i doften. Medelfyllig, frisk och härlig frukt som leker tillsammans med mineral och krita. Även här terroirkänsla. Komplex smak med lång eftersmak. 93 poäng.

Rött

Från Santa Barbara County, Kalifornien, kommer en härlig Pinot Noir.

93862 Storm John Sebastiano Vineyard Pinot Noir 2021. 649 kr (Quaffable Wines Sweden AB)

Stor doft med viss utveckling. Komplex. Klassiska frukter. Hallon, jordgubbar, smultron, violer och en härlig mix av kryddor. Fyllig, utvecklad och komplex med med snygg syra och fin frukt. Komplex. Lång eftersmak. 94 poäng.

Åter till Frankrike och rhônedalen, närmare bestämt till området Crozes-Hermitage. Här har vi en svenskfavorit- Alain Graillot som alltid levererat högklassiga viner.

95183 Crozes Hermitage Alain Graillot 2020. 349 kr. (Ward Wines AB)

Syrah är druvan som här ger en doft av mörk frukt, svartpeppar, hallon, charkuterier och lite vulkverkstad. Medelfyllig och utvecklad smak. Elegant med läcker syra och fina frukt. Snygga tanniner som känns och är  integrerade. Bra längd. Rent slut. 93 poäng.

Till Toscana i Italien där vi har producenten Barone Ricasoli som släpper fyra viner i detta släpp. Och det är en uppvisning av hur druvan Sangiovese kan vara när den håller världsklass. Importör: Lively Wines Sweden AB.

93921 Castello di Brolio 2020. 461 kr.

Medelstor och lite utvecklad doft. Elegant. Komplex. Mörka körsbär, skogshallon, rosor, rosmarin, lite tobak och fat. Smaken tycker jag är medelfyllig och elegant. Utvecklad, komplex och balanserad struktur. Växer i munnen. Känns lång. 93 poäng.

94037 Roncicone 2020. 651 kr.

Medelstor och utvecklad. Hallon, körsbär, tobak, kryddor och fat i doften. Smaken är fyllig, lite utvecklad och komplex. Växer i munnen. Balanserad superläcker struktur som ger wowkänsla. Lång eftersmak. 95 poäng.

93958 CeniPrimo 2020. 651 kr.

Känns knuten och oförlöst. Lovande. Jag hittar kryddor, torkade körsbär, lite tobak och fat. Ung och fyllig smak tycker jag. Elegant, komplex med så läcker syra och snygg frukt. Integrerade tanniner. Balanserad struktur. Lite oförlöst. Växer i munnen. Lång eftersmak. 95 poäng.

93944 Colledilà 2020. 651 kr.

Medelstor och lite utvecklad doft. Mörka körsbär, jordgubbar, kryddor och tydliga fat. Tycker mig känna mineral också och får terroirkänsla. Fyllig, stram med frisk syra och balanserad frukt. Lite tuffare stil. Elegans och kraft i ett. Lång eftersmak. 94 poäng.

Vi åker till grannområdet Vino Nobile di Montepulciano där vi besöker producenten Poliziano

95489 Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella Poliziano 2021. 231 kr (Johan Lidby Vinhandel AB)

Sangiovese dominerar men här finns också Colorino, Canaiolo och Merlot. Denna mix ger här en doft med körsbär, plommon, kakao, kaffe och lite fat. Medelstor och utvecklad är doften. Smaken upplever jag som medelfyllig med snygg syra, frukt och tanniner som ger en balanserad struktur. Bra längd med rent slut. 90 poäng.

Massor av gott. Hoppas ni hittar något som passar!

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.