Nya viner den 8 mars 2024

Ett engelskt bubbel och två viner med ”konstiga” druvnamn var några några av de viner jag tog till mig vid släppet på fredag.

När mitt vinintresse tog fart för snart 50 år sedan så pratade man inte så mycket om viner från England. Men det har hänt mycket under de år som gått och i dag finns här en hel del som är riktigt bra. Som jag förstått det beror detta till stor del på de klimatförändringar som jorden drabbats av. I detta släpp kommer ett bubbel som föll mig på läppen eller om det nu var tungan.

56793 Simpsons White Cliffs Blanc de Blancs 2018. 499 kr. Kent. Storbritannien. (BWE Brand Wine Estates AB)

Lite dämpad i doften som är utvecklad och där jag hittar gula äpplen, nougat, rostat bröd och mineral. Smaken är utvecklad med fin frisk syra, fin gräddig mousse och bra frukt. Balanserad med bra längd. Varför inte köpa och jämföra med en champagne i samma prisklass! 92 poäng. 

Visst är vinets värld kul? Alla dessa druvor med fantastiska namn som ger oss så många glada och lyckliga stunder. Vi börjar med några vita viner och det första vinets druva heter Hondarribi Zuri.

93876 Doniene Gorrondona XX 2020. 361 kr. Bizkaiko Txakolina. Spanien (Johan Lidby Vinhandel AB)

Stor doft. Utvecklad. Nektarin, gul frukt, rökig mineral och fat. Smaken känns relativt fyllig och elegant med runda syror och balanserad frukt samt väl inlindade fat. Relativt lång eftersmak. 92 poäng.

Det sista vita vinet som blev en favorit i detta släpp är gjort på druvan Bergeron. Har ni hört talas om den? Kanske inte men om jag säger att det är en synonym till Roussanne så hänger ni kanske med.

93674 Berthollier Chignin Bergeron Saint Anthelme 2020. 301 kr. Vin de Savoie. Frankrike. (Robert Rask Vinhandel)

Dämpad och utvecklad doft där min näsa uppfattar plommon, aprikos och mineral. Det är mycket terroir här tycker jag. Smaken är torr och drygt medelfyllig. Känns komplex. Balanserad struktur. Känns lång med rent slut. 91 poäng.

Röda viner

Här börjar jag med en druva som alla känner till. Pinot Noir. Denna gång från Marlborough, Nya Zeeland där det i dag finns en hel del riktigt bra pinotviner.

94661 Blank Canvas Pinot Noir Settlement Vineyard 2020. 329 kr. (Wine Affair Scandinavia AB)

Doften är utvecklad med klassiska pinottoner såsom hallon, plommon och kryddor. Smaken är medelfyllig med läcker syra, fruktbärig smak och snygga runda tanniner. Balanserad och elegant struktur. Bra längd med rent slut. Ett riktigt fräscht pinotvin. 91 poäng.

Nu drar vi till Spanien.. Händer så mycket i detta solens rike. Här tar vi och sippar på ett glas med druvan Mencia.

94736 Raúl Pérez Ultreia Saint Jacques 2021. 189 kr. Bodegas Y Vinedos Raúl Pérez. Bierzo. Spanien. (Johan Lidby Vinhandel AB)

Återigen ett vin från en stor vinmakare. Doften är utvecklad med mörk frukt, plommon, lite äpplen och örter. Ung och frisk smak med läcker frukt, snygga syror och silkiga tanniner. Bra längd med ett slut där jag tycker röd frukt gifter sig med mineral. Rent. 90 poäng. Här kan man säga att man får mycket vin för pengarna.

Vi avslutar i Toscana och ett vin gjort på Cabernet Sauvignon.

94100 Brancaia No 2 2021. 219 kr. Maremma. Toscana. Italien. (Johan Lidby Vinhandel AB)

Medelstor doft som är lite utvecklad. Svarta vinbär, lite körsbär, plommon, ceder och fat. Smaken är relativt fyllig och utvecklad. Elegant med läcker frukt och fin syra. Balanserad struktur. Snygga tanniner. Bra längd med rent slut. 90 poäng. Även här så kan man snacka mycket vin till bra pris.

Mina favoriter i detta släpp. Och jag hoppas ni uppskattar mina tips!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.