Favoriter den 23/2-24

Äntligen ett riktigt bra släpp med flera favoriter. Ett gång såväl vita som röda föll mig på läppen denna gång.

Först ut de vita vinerna och resan tar sin början i Österrike.

93530 Rabl Grüner Veltliner Loiserberg Alte Reben 2019. 269 kr. Kamtal. Österrike. (Importör Johan Lidby Vinhandel AB)

Stor och lite utvecklad doft med mycket växtplatskänsla (terroir). Diskret grape och gula frukter samt en nypa vitpeppar. Utvecklad och medelfyllig smak med fina syror och snygg frukt, Balanserad struktur och bra längd med läcker mineralsälta på slutet.  Riktigt bra Grüner Veltliner från välrenommerade Weingut Rudolf Rabl. 90 poäng.

92441 Clos Saint Florent Saumur Blanc 2019. 249 kr. Saumur. Loire. Frankrike. (Importör Arvid Nordquist Vin och Sprithandel)

Chenin Blanc är druvan i detta vin vars doft jag upplever som relativt stor och utvecklad med gula frukter, lite vax och mineral. Drygt medelfyllig i munnen. Viss utveckling. Lite smörigt med mineral. Bra syra och frukt. Balanserad med bra längd. 90 poäng.

Vi stannar i Frankrike och drar till Bourgogne och Pouilly-Fuissé.

90613 Pouilly-Fuissé Premier Cru Vers Cras Domaine Cordier 2020. 439 kr. (Importör Tryffelsvinet AB)

Medelstor och lite utvecklad doft med gul frukt, persika, äpple, mineral, nötter och diskret fatnyans. Smaken upplever jag som medelfyllig, med fin syra och balanserad frukt. Lite smörig ton. Balanserad struktur och relativt lång eftersmak. Chardonnay i sitt esse. 93 poäng.

Självklart kan jag inte låta bli att åka till Spanien och denna gång Bierzo och vinmakaren Raúl Pérez vita vinmix på Godello och Donna Blanca.

92767 Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo 2021. 319 kr. (Importör Johan Lidby Vinhandel AB)

Medelstor doft med med viss utveckling. Lime, aprikos och mineral tycker jag mig hitta. Har även skrivit lite körsbär i mina anteckningar. Lite utvecklad, medelfyllig smak med läckra syror, mineral och snygg frukt ger vinet en balanserad struktur. Eftersmaken upplever jag som lång med rent slut. Raúl Pérez kan vitt (också) 92 poäng.

Dags för lite rött och vi börjar med Bourgogne.

93714 Savigny-lès-Beaune Premier Cru La Dominode Louis Jadot 2020. 489 kr. (Wine Affair Scandinavia AB)

Stor och utvecklad doft med jordgubbar, hallon, smultron, violer, lite kryddor och en nyans av  mineral. Smaken är medelfyllig med viss utveckling. Fin syra och runda tanniner med härlig frukt kring detta. Med andra ord balanserad. Bra längd med rent slut. Pinot Noir är gott. 93 poäng.

Det fanns en tid när jag med bestämdhet sa att bra Pinot Noir görs bara i Bourgogne och då under förutsättning att vinerna kom från en bra producent. Men tiderna förändras och ett bra exempel på detta är pinotvinerna från Weingut Friedrich W. Becker i tyska Pfalz.

93051 Family Becker Pinot Noir 2019. 169 kr. (Importör Enjoy Wine & Spirits AB)

Stor doft som är lite utvecklad. Hallon, smultron, jordgubbar, violer, lite kryddor och mineraldrag tycker jag mig finna i doften. Smaken är medelfyllig, elegant med snygg syra och läcker frukt som tillsammans med tanninerna ger en balanserad struktur. Bra längd med rent slut. Mycket pinotvin för en spottstyver. 89 poäng.

 

Om ni hittar Pinot Noir från producentens enskilda vingårdslägen så skall ni slå till. Vansinnigt bra och mina poäng för dessa ligger mellan 93 -96 poäng

Mannen på bilden är den mycket sympatiske Fritz Becker när han gästade Stockholm och visade upp sina världsklassviner.

En avstickare till Italien och Gattinara i Piemonte. Här hälsar vi på hos Franchino Mauro och provar (dricker)

95043 Gattinara Franchino Mauro 2019. 331 kr. (Importör Brix Wine Consultants AB)

Nebbiolodruvan ger här ett vin med medelstor doft som är lite utvecklad. Jag tycker mig finna rosor, röd frukt, kryddor, lite tobak och mineral. Smaken är medelfyllig med lite utvecklad nyans. Här har vi en fin syra som tillsammans med frukten och de tydliga tanninerna ger en balanserad kropp och struktur. Kryddiga toner finns också med i smaken. Smarrigt värre. 92 poäng

Vi avslutar denna vintripp i Frankrike och närmare bestämt hos Alain Brumont i Madiran. Tannatdruvan är det som gäller här. Importör för vinerna är Wine Affair Scandinavia AB.

93445 Alain Brumont Château Bouscassé Vieilles Vignes 2020. 359 kr.

Ung, medelstor doft, mörk frukt, tobak och örter finns här och smaken är relativt fyllig, med viss elegans, snygg frukt, fin syra och tydliga snygga tanniner. Bra längd med rent slut. 92 poäng.

93351 Alain Brumont Château Montus Prestige 2020. 589 kr.

Doften är medelstor med mörk röd frukt, tobak, örter, lakrits och mineral. Smaken är fyllig, ung och komplex med läcker syra och härligt tydliga tanniner. Detta bärs upp av en fin frukt. Balanserad. Lång eftersmak med rent slut. 94 poäng.

Jag rekommenderar också att ni testar vita viner från producenten. Varför inte ge er på

71680 Château Montus Blanc 2015. 421 kr.

En mix av Petit Courbu (85 procent) och Petit Manseng (15 procent). Här finns i doften äpplen, päron, blommor och mineral. Får en terrorikänsla här. Smaken är fyllig och utvecklad. Komplex. Fisk fin syra och balanserad struktur. Vinet växer i munnen. Lång eftersmak med mineral på slutet. Satan så gott! 94 poäng.

Tyvärr har jag ingen bra bild på vinet men om ni går in på Systembolaget hemsida så ser ni hur flaskan och etiketten ser ut.

Här kommer en bild på Antoine Veiry som berättade om vinerna när han besökte Stockholm och som vanligt höll en mycket intressant provning.

Riktigt bra släpp. Hoppas ni njuter av vinerna jag rekommenderar.

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.