Special Club-när små slår sig samman!

Att vara en liten odlare och/eller producent i vinvärlden kan vara tufft där de stora husen har resurserna. Detta gäller även (eller kanske mest) i Champagne och det var något som ett gäng mindre odlare har ändrat på.

Det var 1971 som ett antal små odlare gick samman i föreningen heter Special Club. De små odlarna ville på detta sätt visa upp sina viner och visa på de individuella skillnaderna. Här gäller att man bara gör sina bubbel de bästa åren och de skall också vara årgångsviner (vintage). Champagnerna måste också innehålla druvor från egna odlingar och skall vara de bästa som de själva tycker de kan göra. I dag är det 27 medlemmar i Special Club.

En jury, vars medlemmar alla är oenologer, provar och bedömer vinerna inte bara en gång utan flera och bara de som godkänns får säljas som Special Club.

Vid en sortimentsprovning hos Champagnehuset fastnade jag för följande två bubbel som båda finns på bolaget.

91273 Sanchez Special Club 2014. 598 kr,

Stor doft som är utvecklad. Gula frukter, blommor, lite choklad och en gnutta violer leker tillsammans med rostade brödtoner och brioche. Upplever smaken som medelfyllig med med fin syra som är frisk och här finns också en gräddig mousse. Balanserad med fin längd och rent slut. 92 poäng.

91297 Marc Hebrart Special Club 2019. 599 kr.

Här har vi en mix bestående av 60 procent Pinot Noir och resterande del Chardonnay. Ger här en stor och något utvecklad doft. Gräddig mousse inslag av  äpplen, nougat, rostat bröd och mineral. Smaken är drygt medelfyllig och utvecklad. Snygg syra med gräddig mousse och snygg frukt ger smaken en fint balanserad struktur. Känner även lite nötighet här. Bra längd med rent slut. 93 poäng.

Våga prova de små odlarna som gör stora viner!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.