Favoriter den 9/2-24 (och webbsläpp den 8/2-24)

Ny fredag (och torsdag) innebär nya viner. Denna gång fastande jag för ett bubbel, ett vitt och ett par röda. Det blir också några viner från webbsläppet den 8/2-24 samt några som redan finns på bolaget. 

Mousserande

92060 Rotari Brut Nature 2017. 199 kr. Mezzacorona, Trento, Italien. (The WineAgency Sweden AB)

Chardonnay som i detta mousserande ger en doft som är utvecklad med inslag av äpplen, lite gula tropiska frukter och en härlig stening mineralitet. Här finns också rostade brödtoner. Smaken är utvecklad med fin syra och snygg frukt. Snygg mousse och fin mineralitet. Balanserad. Å härligt torr. Bra längd. Riktigt bra alternativ till vissa champagner. 90 poäng.

Matteo Appolonio från producenten svarar och förklarar mer om vinet vid en provning i Stockholm.

94600 Chablis Boissonneuse Julien Brocard 2021. 351 kr. Chablis. Frankrike. (Johan Lidby Vinhandel AB)

Stilla Chardonnay. Här med en doft som jag upplever som stor och aningen utvecklad. Krita, mineral, snäckskal samsas med gröna äpplen och en gnutta nötter. Smaken är elegant, medelfyllig och utvecklad. Härlig struktur och i munnen växer smaken som har en snygg syra och balanserad struktur. Eftersmaken känns lång med rent slut. Riktigt (svordom) gott. 93 poäng.

Röda viner

95673 Brunello di Montalcino Piccolomini 2019. 469 kr. Italien. (Tryffelsvinet AB)

Sangiovese (Brunello) är druvan som i detta underbara vin för mig har en doft som är lite utvecklad och komplex. Körsbär, vinbär, nypon och rosor tycker jag mig känna i doften. Smaken är relativt fyllig och utvecklad med fin syra och tydliga silkiga tanniner. Frukten finns här tillsammans med lite vitpeppar. Komplex och balanserad struktur. Känns relativt lång med rent slut. 93 poäng.

På bolaget finns lite fler viner från producenten Ciacci Piccolomini d’Aragona. Å här kommer några som jag tycker ni bör prova.

54257 Rosso di Montalcino Rossofonte 2020. 281 kr.(Beställningssortimentet)

Doften är stor, utvecklad med toner av körsbär och mineral. Frisk och fint fruktig smak. Körsbär finns här. Balanserad struktur och en eftersmak som känns ganska lång. Riktigt bra ”lillebror” till Brunello. 92 poäng.

79263 Brunello di Montalcino Pianrosso 2017. 651 kr (Beställningssortiment)

Druvan är som sig bör Sangiovese (Brunello) och druvmaterialet kommer från Pianrosso som är fem odlingslotter på sammanlagt 11 hektar. Medelstor doft som är utvecklad och jag hittar körsbär, ljus choklad, salvia och lakrits. Smaken upplever jag som drygt medelfyllig, frisk och elegant. Fin frukt och silkiga tanniner. Vinet växer i munnen. Komplex smak. Lång eftersmak och rent slut. 94 poäng.

93197 Brunello di Montalcino Vigna de Pianrosso Reserva Santa Caterina d’Oro 2016. 1 201 kr. (Beställningssortiment)

Stor, utvecklad komplex. Körsbär, moreller, tobak, kryddor och örter. Komplex. Smaken är fyllig och utvecklad. Komplex med mjuka tydliga tanniner. Balanserad struktu. Lång, lång, lång eftersmak. Riktigt bra. 95 poäng

Jag hade förmånen att få vara med på skribentprovningen hos Tryffelsvinen när Alex Bianchini och Nicoletta Nafi höll en lärorik och informativ provning om Piccolominis supergoda viner.

Sist men definitivt inte minst ett par viner från Spanien. Denna gång från trakterna runt Madrid och då närmare bestämt Vinos de Madrid.

94590 Arroyo del Tortolas 2021. 301 kr. Bodegas Bernabeleva. (Budbreak AB)

Jag är stor vän av viner som görs på druvan Garnacha (i Frankrike Grenache). Stockarna som druvorna till detta vin växt på har uppnått svensk pensionsålder (65 år)  Stor doft som fortfarande känns ung med röda vinbär, körsbär, hallon och kryddor. Smaken upplever jag som medelfyllig, elegant och komplex. Fina syror och snygga tanniner. Växer i munnen. Balanserad och komplex med lång eftersmak och rent slut. 92 poäng.

På webbsläppet den 8/2-24 kommer ytterligare ett par viner från producenten. Tycker faktiskt ni skall försöka lägga vantarna på några buteljer.

93798 Carril del Rey Bernabeleva 2021. 331 kr.

Stockarna som druvorna kommer ifrån i detta vin är 75 år gamla. Doften lite återhållen med mörk frukt, plommon, kryddor och örter. Smaken är läckert stram och ganska fyllig. Härligt fruktig med snygga tydliga läckra tanniner. Relativt lång eftersmak. 93 poäng.

93882 Vina Bonita Bernabeleva 2021. 431 kr.

1929 planterades rankorna som druvorna till detta vin växt på. Ung, lite oförlöst doft. Jag hittar röd frukt av diverse slag, oliver, kryddor och rökiga mineraltoner. Fyllig smak som är fortfarande känns ung. Jag får mycket terroirkänsla. Supersnygga tanniner och fin syra. Läcker frukt. Komplex med lång eftersmak och läckert slut. 95 poäng.

Ett gäng riktigt högklassiga viner i det tillfälliga släppet och ett par godbitar i webbsläppet.

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.