Högklassiga vita från Stoneleigh!

Man blir glad när man provar viner från producenter vars prislapp är modest och där vinerna håller hög kvalité. Stoneleigh i Marlborough på Nya Zealand är en sådan producent. Tre av deras vita fastnade jag för vid en provning i Stockholm.

6311 Stoneleigh Sauvignon Blanc 2003. 121 kr.

På bolaget finns för närvarande 2022 men den håller så sakteliga på att ersättas av 2023. 2023 är en kanonårgång. Det här vinet är ett skolboksexempel på druvan Sauvignon Blanc. I 2023 års mix är doften stor och aromatisk med läcker frukt. Här finns krusbär, fläder och passionsfrukt. Smaken upplever jag som medelfyllig och ung. Frisk härlig syra tillsammans med frukten ger en balanserad struktur. Bra längd med en eftersmak som är ren. Riktigt bra och typisk. 90 poäng.

2529  Stoneleigh Wild Valley Sauvignon Blanc 2022. 138 kr.

Relativt stor doft. Här är det en lite dovare aromatisk ton med terroirkänsla. Här finns också passionsfrukt, krusbär, svarta vinbärsblad gröna äpplen, mineral och en liten fatnyans. Smaken är drygt medelfyllig med frisk syra. Växer i munnen och ger ett komplext intryck. Härligt med massor av frukt och snygga fat. Balanserad. Bra längd som jag upplever som relativt lång med rent slut. 91 poäng.

Stoneleigh kanske är mest känt för sina viner på Sauvignon Blanc men här görs även andra viner. Ett sådant är

6360 Stoneleigh Latitude Chardonnay 2021. 151 kr.

Stor doft. Lite utvecklad. Rostade fat, lite smör, gula äpplen, melon och rökig mineral finns här. Smaken är medelfyllig och utvecklad. Elegant. Bra syra. Faten känns och kan kanske, av många, upplevas som för mycket men de här tonerna rundas av efter en stund i glaset. Bra längd med rent slut. 90 poäng.

Högklassiga viner som, om de kostat en hundring till, inte fått mig att protestera. Riktig bra.

Importör är Pernod Ricard Sweden AB som också äger Stoneleigh Vineyards.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.