Röda favoriter den 26/1-24

I släppet den 26 januari anno 2024 så är det ett gänga röda viner som jag gillar mest och som jag tycker du bör köpa.

Det första vinet kommer från tyska Franken och är en Spätburgunder (Pinot Noir). Nu för tiden hittar man bra pinotviner även utanför Bourgogne. Å tur är det!

94043 Weingut Rudolf Fürst Bürgstadter Spätburgunder 2021. 349 kr (Vinunic AB) 

Ung doft som ger ifrån sig toner av jordgubbar, hallon, kryddor, nougat och fat. Smaken känns lite utvecklad och här är det en fin syra, runda tanniner och röd frukt samt kryddor som samsas och ger en balanserad smak. Rent med bra längd. 91 poäng.

Att dricka vin som är gjort på druvor från stockar som är planterade 1901 och 1906 är inte något man gör varje dag. Och när ett sådant vin säljs för en spottstyver så är det ju bara att lägga vantarna på några buteljer.

94396 Cirillo Estate The Vincent Grenache 2022. 199 kr (Tryffelsvinet AB).

Här är doften medelstor, ung och i den hittar jag hallon, björnbär, biggaråer, vitpeppar och nougat. Smaken är ung, elegant och medelfyllig. Varmfruktig med fin syra och snygga tanniner. Balanserad smak med bra längd. 90 poäng.

Och nu blir det lite spanska härliga rödtjut och först drar vi till Mallorca (eller Mallis om ni så vill)

93136 Bodega Son Antem Vespre 2022. 299 kr. (Johan Lidby Vinhandel AB)

Här har vi en mix av Syrah och Monastrell där den förstnämnda dominerar med 51 procent. Ung doft som jag tycker är medelstor, med hallon, örter, svartpeppar, timjan och fat. Smaken är ung, medelfyllig och rund med fin struktur. Snygg syra och tydliga välintegrerade tanniner. Fin frukt. Rent och bra längd. 91 poäng.

Så tar vi ett skutt och drar till fastlandet där vi slår oss ner i Ribera del Duero och njuter av två viner från Domino del Aguila

92563 Picaro Dominio del Aguila 2021. 317 kr. (Terroir AB)

Klassiska druvor- Garnacha, Tempranillo (här kallad Tinto Fino eller Tinto del Pais) och Bobal. Doften är lite återhållen där jag hittar mörk frukt, blåbär, vanilj, kryddor och choklad. Strama silkiga tanniner är tydliga i detta unga vin som också har en rund syra, fina fruktiga nyanser och choklad i smaken. Eftersmaken känns lång och är ren. Mumsigt. 92 poäng.

92481 Dominio del Aguila Reserva 2019. 651 kr. (Terroir AB)

Tempranillo står för 95 procenten av mixen och med på tåget är också Garnacha, Bobal och Albillo. Stor, läcker och utvecklad doft. Komplex med mörk frukt, björnbär, vanilj, kakao, kryddor och tobak. Smaken är fyllig, utvecklad och har fin frukt med snygga tydliga silkigt tuggiga tanniner. Komplex. Balanserad struktur. Lång eftersmak med rent slut. Superläckert. 94 poäng.

Vi drar oss norrut och hamnar i rhônedalen i Frankrike.

90057 Reflets de l’Âme Vacqueyras 2021. 191 kr. Domaine de Fontaine Du Clos. (Provinum Vinhandel AB)

Inledningsvis lite återhållen men när vinet öppnar upp sig så finns här i doften en bukett av mörk  frukt, lakrits, garrique, svartpeppar och lakrits. Smaken är ung och medelfyllig med massor av garrique och kryddor samt mörk frukt. Rund syra och trevliga tanniner. Bra längd med rent slut. 90 poäng.

92336 Levet Côte-Rôtie Améthyste Vignoblets Levet 2020. 681 kr. (Johan Lidby Vinhandel AB)

Stor och lite utvecklad doft.  Mörk frukt, charkuterier, vulk och violer. Klassisk. Fyllig smak med fin frukt, snygg syra och en läckra tydliga tanniner. Komplex och balanserad struktur. Lång eftersmak. 94 poäng.

Så lämnar vi Europa och far iväg till USA och Kalifornien där vi hittar:

93719 Seghesio Cortina Zinfandel 2021. 499 kr (Johan Lidby Vinhandel AB)

Stor och ung doft. Komplex. Här finns mycket. Björnbär, hallon, fikon, plommon, lakrits och peppar. Smaken upplever jag som fyllig med viss utveckling. Komplex med komponenterna på rätt plats. Frukt, syra och tanniner sitter där de skall. Lång, riktigt lång eftersmak. Ett wowvin. 95 poäng.

Se där. En röd helg. Lönen har kommit och något måste man ju unna sig.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.