Château Pech-Latt- ett föredöme i Langedoc!

Langedoc var under många år nog mest känt för en region där bulkviner producerades. Men mycket har hänt under de senaste åren. En producent som gått i bräschen för förändringen mot kvalité är Château Pech-Latt.

Vid en provning på nyöppnade Gondolen fick jag möjlighet att prova de viner som finns tillgängliga på monopolet. Provningen leddes av Anthony Arrangois och Melody Royer.

Men först en liten kort bakgrund. Egendomen ligger i staden Lagrasse som ingår i AOP Corbières. Pech-Latt omfattar i dag 800 hektar varav 340 hektar är planterade med vinrankor.

De är ekologiskt certifierade sedan 1991 och all skörd sker för hand.

Mina favoriter som alla finns i beställningssortimentet kommer här

79455 Château Pech-Latt Mémoire d’Alaric eco 2020 251 kr ( 1 mars blir priset 259 kr)

80 procent Grenache och resten Syrah ger här en doft som är lite utvecklad med inslag av mörk frukt, kryddor och drag av jordgubbar. Smaken upplever jag som utvecklad med rund syra, fin frukt och bra tanniner. Balanserad struktur med bra längd. 90 poäng.

55841 Château Pech-Latt Terres Mûres eko 2020. 251 kr (259 kr from 1 mars)

Här har vi 80 procent Syrah och 20 procent Carignan. Stor doft. Lite utvecklad. Mörk frukt, kryddor, choklad samt en diskret antydan till fat. Smaken känns ung och medelfyllig med fin syra, snygga tanniner. Balanserad struktur. Här känner jag i smaken lakrits och charkuterier. Bra längd med rent slut. 91 poäng.

57949 Château Pech-Latt L´lle Ardente eko 2019. 251 kr (259 kr from 1 mars)

Hälften av druvmixen i vinet består av Mourvèdre, 30 procent är Carignan och resten är en skvätt Grenache. Medelstor doft. Utvecklad med kryddiga peppriga toner. Smaken är medelfyllig, frisk och utvecklad. Tydliga tanniner. Balanserad struktur/kropp. Bra längd med rent slut. 90 poäng.

Favoriten vid provningen blev ett sött och gott vin, närmare bestämt en Vin Doux Naturel.

55801 Château Pech-Latt Vin Doux Naturel eko 1998. 282 kr (blir 289 kr 1 mars) 500 ml.

Stor doft. Känns moget med härliga inslag av kakao, nougat, ljus choklad och torkade frukter. Smaken är fyllig, mogen och komplex. Balanserad struktur/kropp med fina syror och bra frukt. Smarrigt värre. 94 poäng.

Pech-Latt kan Langedoc!

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.