Pierre Peters – en elegansens mästare!

Det hela tog sin början i början av förra seklet. Då grundades egendomen Pierre Peters i Le Mesnil-sur-Oger i Champagne. I dag är det Rodolphe Peters som står för ledarskapet för en av de främsta producenterna i Champagne.

Egendomen består i dag av 18 hektar fördelade framförallt på Grand Cru byarna på Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize och Cramant. Druvorna från Le-Mesnil-sur-Oger ligger i ett bälte på 160-220 meter och vinerna som dessa druvor ger  anses  vara de mest eleganta champagnerna som finns.

Rodholphe gästade nyligen Stockholm och jag hade lyckan att få prova ett urval av deras superläckra bubbel.

Pierre Peters har ett av de bästa NV bubbel som i dag finns på bolaget.

7350 Pierre Peters Cuvée de Réserve. 399 kronor.

Stor och utvecklad doft med inslag av gröna äpplen, grape, persika, choklad och nougat samt en snygg ton av krita och mineral, Medelfyllig och lite utvecklad smak med härlig syra och fin gräddig mousse. Elegant med härliga mineraltoner och sälta. Känns medellång i eftersmaken som är ren med fin elegans även här. Balanserat. Medellång eftersmak som är ren. 94 poäng

Finns även som magnum och då kostar buteljen 899 kronor. Känns som sig bör något yngre och kommer att utvecklas ytterligare med välbehag.  Unna er gärna en magnum för det är i en sådan butelj champagne gör sig bäst. 94 poäng.

Pierre Peters Réserve Oubliée. 699 kronor.

En favorit hos mig. Finns inte på bolagets hyllor men en privatimport bör funka. Chardonnay även här. Stor, ren och utvecklad doft med elegans och komplexitet. Jag hittar kola, nougat, mandel, nötter och mineral. Känns fyllig och utvecklad med samma nyanser som i doften och vidare med äpple samt citrus i smaken som har en lång och ren eftersmak. 95 poäng.

Pierre Peters Cuvée Spéciale Les Chétillons 2014. 889 kronor.

Druvorna kommer från tre lotter i vingården i Le Mesnil-sur-Oger. Åldern på stockarna varierar mellan 40 och 70 år. Finns inte på bolaget men även här tror jag man kan göra en privatimport. Även här är det chardonnaydruvan som ger ett vin som jag tycker har en stor och utvecklad doft med inslag av bland annat persika, blommor, citrus, ljus choklad, kola och en ton av kryddor. Fyllig och lite utvecklad. Komplex och elegant. Läcker syra och gräddig mousse. Lång och ren eftersmak. 96 poäng.

Härliga champagner som jag varmt kan rekommendera. Världsklass helt enkelt!!!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.