Med kvalité i fokus!

Som ni alla vet är man i dag inte tvingad att enbart köpa sitt vin på vårt monopol. Det finns ett flertal vinhandlare på nätet som erbjuder viner av högsta klass till vettiga priser. Franska Vinkompaniet är en sådan näthandlare som erbjuder franska kvalitétsviner av högsta klass.

Kristina och Peter Hallgren heter de som driver denna näthandel. Deras filosofi är att erbjuda klassiska viner från kända men också mindre kända franska vinområden. Fokus ligger på kvalité och omsorg. Det skall gärna vara viner från småskaliga, passionerade vinbönder som gör vinerna på det sätt de själva vill ha dem.

Jag har denna gång provat ett urval av deras utbud av roséviner och kan bara säga att jag är imponerad av den kvalité och ursprungskänsla dessa viner viner har.

Vinerna

Château Grand Boise Sainte Victoire 2021. 245 kronor (tidigare 275 kronor)

Från appellationen Côtes de Provence. Ung, stor doft med röd frukt, jordgubbar, hallon och mineral i doften. Smaken är ung, elegant och rund med härlig frukt, fin syra. Balanserat och elegant. Bra längd med rent slut. 93 poäng.

Domaine Gavoty Clarendon Rosé 2021. 220 kronor (tidigare 245 kronor)

Även detta vin har Côtes de Provence som ursprungsbeteckning. Stor, inbjudande doft  som sig bör är ung och fruktig med hallon, jordgubbar, rabarber och grape. Hittar också lite mineral. Smaken upplever jag som medelfyllig, frisk och lite stram. Fin syra. Balanserat. Viss elegans. 92 poäng.

Les Quatres Tours, Classique Rosé 2021. 148 kronor (tidigare 165 kronor).

En Côtes de Provence från ett kooperativ. Stor, klassisk doft som är ung och där jag tycker mig finna tropiska frukter, persikor, päron och rosor. Smaken är medelfyllig, elegant med snygg frukt och pigg syra. Balanserad smak. Bra längd. 90 poäng. 

Mas des Volques, Urnia 2021. 149 kronor (tidigare 165 kronor).

En rosé från en producent väster om floden Rhône. Inledningsvis återhållen i doften men öppnar upp sig och fram kommer blodapelsin, mandarin, grape och lite mörka hallon. Smaken är medelfyllig och ung. Power i strukturen. Balanserad med fin kropp och struktur. Känner även grape och lite blodapelsin i smaken. 90 poäng.

Clos Saint-Vincent, Vin de Bellet le Clos 2020. 310 kronor (tidigare 345 kronor)

Från området Bellet och med druvan Braquet som här visar upp en doft som är blommig med apelsin, smultron och rökiga mineraltoner. Komplex och lite utvecklad smak med rund snygg syra och bra balanserad frukt. Lite fet struktur och bra längd. 92 poäng.

Domaine Lafran-Veyrolles rosé 2021. 225 kronor (tidigare 249 kronor)

Denna rosé kommer från Bandol och i detta vin är det Mourvèdre som dominerar. Medelstor och ung doft. Blommig med toner av rosor men också med frukt såsom mandariner och persikor. Medelfyllig, ung smak med  frisk syra och med fin balanserad frukt.  Bra längd med rent slut. 93 poäng.

Om man vill använda sig av termen fynd så faller samtliga dessa roséviner inom den genren. Jag rekommenderar er alla läsare som gillar roséviner av högsta klass att besöka Franska Vinkompaniets hemsida och beställa. X-tra priserna gäller tom den 31 maj.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.