Från kraft till elegans och balans!

Under många år, och ivrigt påhejade av internationella vinkritiker, var vinerna från Australien alkoholstinna, väldigt extraherade och hade ett tydligt inslag av fat. Men tiderna har förändrats och i dag är trenden att det görs mer sofistikerade viner. Elegans, bra syra och balans sätts i främsta rummet. Dandelion Vineyards i Barossa Valley är en av de producenter som gått i bräschen för denna utveckling.

För en si så där femton år sedan skapade Elena Brooks tillsammans med sin man Zar och ytterligare ett par personer denna egendom. Elena är vinmakaren och hon tyckte (tillsammans med de andra) att vinerna då var alldeles för kraftfulla och maskulina. Hon funderade länge på hur hon ville ha sina viner och kom tillsammans med de andra fram till att de ville har mer “cool climate” stuk på sina viner. Mer syra för att balansera frukten och mindre tid på faten. Elegans och mer feminina och sofistikerade viner helt enkelt.

Vid en teamsprovning som jag var med på sa Elena att man väl egentligen inte får/kan prata om elegans i Barossa Valley. Hon, som jag förstod henne, satte ett stort frågetecken efter den frågan. Mitt svar är att jo man kan visst tala om elegans i vinerna härifrån.

På Dandelion Vineyards gör man sex viner och vid vår provning provade vi fyra av deras röda viner.

Vinerna

94386 Faraway Tree of McLaren Vale Grenache 2019. 249 kronor.

Stor, kryddig doft med inslag av röda bär, jordgubbar, kryddor, mineral och en ton av metall. Smaken är ung, fris, elegant och fruktig med läcker syra, fin frukt och perfekta tanniner i balans med syra och frukt. Bra längd och rent slut. 91 poäng.

2129 Lionheart of the Barossa Shiraz 2019. 119 kronor för helbutelj och 67 kronor för en halv.

Stor, ung och klassisk shirazton med gummiverkstad, charkuterier och mörk frukt i doften. Lakrits, svartpeppar och lite choklad finns där också. Diskreta fattoner. Bra längd med lite mineralsälta på slutet. 91 poäng. Vill man använda termer som fynd så är detta ett sådant.

Vi provade halvflaskan så mina noteringar bygger på detta. Tror dock inte att skillnaden mot helrör är jättestor.

95881 Firehawk McLaren Vale Shiraz 2019. 199 kronor.

Lite återhållen i doften.. Öppnar upp sig. Hittar charkuterier, svartpeppar, mineral och diskreta fattoner. Smaken är medelfyllig, lite mer stram än tidigare viner, men med fin frukt och syra som styr upp tanninerna. Medellång eftersmak med rent slut. 91 poäng.

52945 Pride of Fleurieu Cabernet Sauvignon 2019. 149 kronor.

Medelstor, ung doft med inslag av svarta vinbär, kakao, kryddor och lite örter. Smaken är medelfyllig  och frisk med läcker frukt, fin balans och bra längd där man kan förnimma svarta vinbär och lite örter. 91 poäng.

På Dandelion strävar man efter en egen husstil och att göra prissättningen sådan att alla skall ha råd att dricka vinerna. Detta kan jag bara instämma i och i kombination med den höga kvalitén så är vinerna härifrån ett måste. Köp, drick och njut!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.