Kraftfull elegans!

Familjen Mondavi är en legendarisk vinproducent som haft ett stort inflytande inte bara i Napa Valley utan i hela vinvärlden. Och vinerna härifrån håller alltid hög klass oavsett om det är rött eller vitt. Och att deras filosofi ”presence in the palate without being heavy” stämmer kan jag efter en provning av deras viner skriva under på.

Året var 1966 då Robert Mondavi drog i gång verksamheten i Napa Valley. I dag äger Robert Mondavi Winery stora delar av vingården To Kalon Vineyard i Oakville och Wappo Hill Vineyard i Stags Leap.

Roberrt Mondavi var aldrig ute efter att göra viner som skulle likna något annat vinområde i världen. Han ville visa att Napa Valley har en egen terroir och att vinerna härifrån har en egen och unik karaktär. Hans filosofi kan fritt översatt sägas vara ”jag vill göra viner med en kraft som Pavarottis röst  och/men med en mjukhet som en babys rumpa”

Stockholm besöktes nyligen av Mark de Vere (Master of Wine) som arbetat på egendomen sedan 1997 och jag  hade förmånen att få prova viner som finns eller snart lanseras på monopol samt viner av äldre datum.

Det är nog så att Robert Mondavi Winery är mest känt för sina röda viner vilket vi alla nog känner till men de vita var också riktigt bra.

Vita viner

75369 Robert Mondavi Napa Valley Fumé Blanc 2018. 269 kronor.

I beställningssortimentet hittar du detta härliga vin gjort på Sauvignon Blanc. Stor doft med härliga toner av krusbär, persika och lite tropisk frukt samt lite gräsiga toner. Smaken är medelfyllig, frisk och fint fruktig. Balanserad smak. Elegans och bra längd. 92 poäng.

Robert Mondavi Winery Napa Valley Chardonnay 2018. 269 kronor.

Detta vin lanseras på beställningssortimentet i juni. Jag har fn inte något artikelnummer. Vinet har en stor och lite utvecklad doft med toner av nötter, citrus, grape och lite rostade fat. Smaken känns medelfyllig, elegant och lite utvecklad med rund syra, snygg frukt och diskreta fat. Balanserat. Elegant och bra längd med rent slut. 92 poäng.

Röda viner

71676 Robert Mondavi Winery Napa Valley Cabernet Sauvignon 2018. 439 kronor.

Även detta vin återfinner du i monopolets beställningssortiment. Stor doft där ungdomen fortfarande har övertaget men där du också hittar utvecklade nyanser. Mycket svarta vinbär hittar jag men också lite plommon och fat finns där. Smaken är elegant och medelfyllig och tillgänglig med härlig frukt och fin struktur samt med balans. Bra längd med rent slut. 93 poäng.

93385 Robert Mondavi Winery Oakville Cabernet Sauvignon 2018. 559 kronor.

Detta vin släpps i det tillfälliga sortimentet den 20 maj i år. Stor och ungdomlig doft med inslag av svarta vinbär, ceder, cigarrlåda, plommon och liten ton av vanilj. Fyllig, ung smak. Rund syra, härlig frukt och snygga tydliga tanniner. Ganska lång eftersmak och rent slut. 94 poäng.

54635 Robert Mondavi Winery Reserve To Kolon Cabernet Sauvignon 2017. 1 450 kronor.

Tillbaka till beställningssortimentet där du hittar detta härliga vin. Stor och lite utvecklad doft. Komplex. Jag hittar svarta vinbär, ceder, lakrits, vanilj och lite fat i doften som har påbörjat sin utveckling. Fyllig och utvecklad smak. Komplex och välbalanserad. Härlig struktur. Lång eftersmak. 95 poäng.

Double Dimond Oakville Cabernet Sauvigon 2018. 769 kronor

Släpps i beställningssortimentet i juni. Ung och stor doft med inslag av svarta vinbär, plommon, kryddor och choklad. Frisk, ung smak med fin frukt, bra syra och urläckra tydliga tanniner. Balanserat med bra längd och rent slut. 94 poäng.

Stark köprekommendation på samtliga av dessa viner.

Vi provade också äldre viner från To Kolon. 2011, 2001 och 1996 fick vi prova och en sak är säker-de kan lagras!!!

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.