RIESLING, RHEINGAU OCH BREUER- så bra det kan bli!

Att Riesling är en av, om inte världens, bästa gröna druva råder det väl inget tvivel om. I Rheingau finns några av de bästa vingårdarna för druvan och om Theresa Breuer har ett finger med i tillkomsten av ett sådant vin så pratar vi världsklass.

Theresa Breuer tog över egendomen Georg Breuer 2004 då hennes far gick bort alldeles för tidigt. Egendomen har i dag varit i familjens ägo sedan början av 1900-talet. I dag har egendomen omkring 34 hektar med odlingar av druvor och i dessa odlingar är det Riesling som dominerar. 27 av hektaren ligger i Rüdesheim.

Theresa besökte Stockholm för ett litet tag sedan på en vinlunch som jag hade förmånen av att får vara med i. Och vinerna vi provade var som sig bör av yppersta världsklass.

Här följer några noteringar från min sida av de viner som jag fastnade för.

Vi som provar många viner talar ibland om instegsviner vilket enklast kan förklaras med att det är ett första steg att lära känna vinerna från en specifik producent eller område.

Georg Breuer instegsvin – 5899 GB Riesling Sauvage 2021. 139 kronor.

Ung doft som är medelstor och där jag hittar äpplen, persika, lime, örter och mineral. Smaken är ung, frisk och fruktigt med elegans, balans och bra längd. 87 poäng.

5818 Terra Montosa 2020. 269 kronor.

Rieslingdruvorna till detta vin kommer från vingårdar i Rüdesheim, Rauenthal och Lorch. Stor doft. Ung. Här hittar jag drag av äpplen, päron, melon och citrus samt lite mineral. Smaken är medelfyllig, torr, frisk och fruktig. Balanserat med bra längd. 91 poäng.

Breuer har fyra topplägen i Rheingau. Tre av dem ligger i Rüdesheim. Det är Berg Roseneck, Berg Rotland (här fanns vinodlingar redan 1074). och Berg Schlossberg

Den 12 maj lanseras ett par av vinerna från dessa lägen i det som bolaget kallar webbsläpp.

92122 Berg Rottland 2020. 579 kronor.

Ung, lite oförlöst doft med persikor, aprikos, citrus och örter. Till detta mineral och stengrus. Smaken är fyllig, frisk och komplex med härlig struktur, viss elegans och lång eftersmak. Torrt. Lagra gärna ett tag. 95 poäng.

91166 Berg Schlossberg 2020. 819 kronor.

Medelstor doft. Ung. Äpple, persika, apelsin, nektarin, plommon och mycket mineralkryddighet. Komplex. Smaken är torr, ung och oförlöst. Lite stram och med fin frukt samt härlig syra. Läcker mineralsälta. Komplex. Lång eftersmak. Kommer att vinna på lagring. 96 poäng.

Vingården Nonneberg i Rauenthal äger Breuer ensamma. Och eftersom de gör det är det ett så kallat monopolläge. Odlingslotten är sju hektar. Här är det låga skördeuttag som gäller. 45 hektoliter per hektar är snittet men i vissa delar tar man ut så lite som 15 hektoliter per hektar.

90554 Nonnenberg 2020. 679 kronor.

Ett kraftpaket. Mineral dominerar men här finns också kryddighet, lite persika och citrus. Fyllig, stram smak. Komplex med urläcker syra, fin frukt och urläcker mineralitet. Underbar struktur. Lång eftersmak med rent slut. Vinner också på lagring. Mitt favoritvin. 96 poäng.

Vinerna från Breuer fick sitt genombrott på 1980-talet och har allt sedan dess hållit (som jag brukar uttrycka det) världsklass. Theresa Breuer sa vid provningen att de vill ha kontinuitet i sin vinframställning. ”Vill ha det som det brukar vara”. Kan bara hålla med- varför ändra ett vinnande koncept?

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.