Portugisisk näthandlare med näsa för kvalité!

Som många (kanske alla) vet så är vårt monopol inte den enda inköpskanalen för oss vinälskare. Som tur är finns det en rad näthandlare med näsa för viner med kvalité. Jag har provat viner från www.portugalvineyards.com och har hittat ett antal viner som jag tycker håller hög kvalité och som också är riktigt bra prissatta.

Röda viner

Quinta da Soalheira Red 2018. 85 kronor. 90 poäng.

Från Dourodalen och en mix av flera för området (portvin) kända druvor. Ung och stor doft med en mix av kryddor, mörk frukt och vanilj. Elegant, ungt och medelfylligt med fin frukt, bra struktur och bra längd.

Taboadella Jaen Reserve Red 2018. 216 kronor. 92 poäng

Ung och återhållen doft med mörk frukt, kryddor, nejlika och mineral. Smakrik, ung, medelfyllig smak som känns komplex och balanserad. Hittar också lakrits och mineralsälta. Från regionen Dão och druvan heter Jaen.

 

Vita viner

Dona Graca Viosinho Reserve White 2020. 95 kronor. 89 poäng

Viosinho är namnet på druvan i detta vin som ger en doft med gula frukter, persika, melon. Elegant och aromatisk. Frisk, ung och elegant smak med samma gula fruktnyanser som i doften. Fin längd med rent slut. Från Douro.

Quinta do Regueiro Alvarinho Reserve White 2020. 101 kronor. 89 poäng

Från Vinho Verde. Här tycker jag mig hitta äpplen, plommon, aprikoser och persikor i en mix tillsammans med diskret mineralton. Elegant och ung smak med härlig syra och fint balanserad frukt. Medellång eftersmak med rent, fräscht slut.

Scalab Sauvignon Blanc Reserve White 2019. 78 kronor. 88 poäng

Inledningsvis återhållen men när det öppnar upp sig så är det en fräsch diskret ton av körsbär, grön sparris men också gula frukter. Även lite mineral. Känns ganska fyllig och frisk med mineralsälta och fin frukt. Bra längd. Från regionen Tejo.

Mousserande

Fita Azul Exclusive Super Reserve Brut Sparkling. 108 kronor. 87 poäng.

Framställt enligt den klassiska metoden. En mix av Gouveio, Malvasia Fina, Côdega de Larhino och Arinto. Medelstor doft med inslag av plommon, persika, rostat bröd, brioche och en liten rökig ton av mineral. Torr, utvecklad och elegant smak med fin syra, snygg mousse och fin frukt. Lite nötigt. Kommer från regionen Trás-os-Montes.

Mitt intryck blir att detta är en näthandlare som definitivt står för kvalité och jag tycker ni bör handla lite härifrån. Portugal är inte bara portvin!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.