TRE VINGÅRDSLÄGEN OCH EN BLEND!

Många av de viner vi dricker är ofta en mix av druvor från olika vingårdar. Men många gånger dricker vi också viner från ett enda vingårdsläge. Val di Suga Brunello di Montalcino är en mix av tre vingårdslägen. Nu har du också möjlighet att prova/dricka och jämföra viner från de olika vingårdslägena jämte den färdiga mixen.

Det är en enda druva som gäller här och det är Sangiovese Grosso som är ensam på tronen. Hur vinet blir beror helt och hållet på från vilket vingårdsläge druvorna kommer. Och tillsammans blir de en härlig och ursprungstypisk mix.

Vigna del Lago ligger 270 meter över havet ganska nära själva vinanläggningen. Denna vinlott som är 23 hektar stor ligger i den norra delen av Montalcino.  Jordmånen består huvudsakligen av lera vilket ger druvor som gör att vinet får en lättare och mer feminin struktur.

Poggio al Granchio är beläget i den sydöstra delen av Montalcino. Lerskiffer ger här druvor som ger viner med hög syra och strama tanniner. Kraftiga viner från de 18 hektar som detta vingårdsläge omfattar.

Vigna Spuntali är 14 hektar och är den äldsta av de tre vingårdslägena. Sandjordar och medelhavsklimat är det som gäller. Druvorna mognar väl och ger viner med elegans. Detta vingårdsläge ligger i de södra delarna av Montalcino.

De här vinerna finns för närvarande tillgängliga för privatimport men efter nyår att finnas tillgängliga på beställningssortimentet och Brunello di Montalcino Val di Suga finns i ordinarie sortimentet.

Vinerna

Vigna del Lago 2016 (privatimport)

Stor, ung, elegant och fruktig doft med inslag av körsbär, kryddor och lite torkade blommor. Ung och medelfyllig smak med rund syra och silkiga tanniner. Fin frukt. Medellång eftersmak. 93 poäng.

Poggio al Granchio 2016 (privatimport)

Stor, ung doft med mörk frukt, moreller, hallon kryddor. Här är det lite mer tryck i smaken som är ren med härlig frukt, läcker syra, tydliga tanniner och snygg struktur. Balanserat med lång eftersmak. 94 poäng.

Vigna Spuntali 2016 (privatimport)

Här upplever jag doften som inledningsvis lite återhållen för att sedan öppna upp sig och då finns det kryddor och örter. Medelfyllig, stram smak som är elegant och balanserad. Medellång eftersmak. 93 poäng.

42302 Brunello di Montalcino Val di Suga 2016. Pris 259 kronor

Stor doft som är något utvecklad. Körsbär, kryddor, tobak och fat hittar jag i doften. Smaken är medelfyllig och lite utvecklad med tydliga tanniner, fin syra och bra balanserad frukt. Fin struktur och medellång eftersmak.93 poäng.

Priserna på vinerna från de olika vingårdslägena tror jag kommer att ligga runt 350 kronor.

Missa inte dessa viner. Ni kommer inte att blir besvikna!

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.