Med harmoni och balans i fokus!

Châteauneuf-du-Pape är ett område med många producenter som gör viner av högsta klass och till jämförelsevis måttliga priser. En av dem är Domaine André Brunel som har harmoni och balans i fokus.

Det finns noteringar som visar att familjen Brunel redan 1735 köpte vinmark av biskopen i Avignon. Under 1700-1800-talen började de plantera vinstockar och de sålde även viner i mindre skala. Strax efter första världskriget så tog Paul Brunel vid och han började ta vinmakningen på allvar och sedan dess har egendomen utvecklats till bli en av världens främsta producenter av viner från Châteauneuf-du-Pape.

Det huvudsakliga ansvaret för vinmakningen har i dag Fabrice Brunel även om hans far André inte släppt taget helt och hållet.

Domainen har odlingar som i dag omfattar Grenache som står för den huvudsakliga delen av planteringarna följt av 18 procent Mourvèdre, 10 procent Syrah och 2 procent Cinsault. I experimentsyfte skall här även finnas lite Merlot, men några viner från den odlingslotten har jag aldrig provar. Det görs även vita viner från området och så gör man också viner med appellation Côtes-du-Rhône.

Vid en mycket trevlig och informativ provning med Fabrice Brunel fick vi prova ett flertal viner från olika årgångar tillbaka till 1986. Fabrice Brunel sa att de försöker göra viner som skall kunna drickas unga men som även skall kunna lagras i 10-20 år. Något som bekräftades vid den här provningen hos importören Tryffelsvinet.

Vinerna

Den 10 december 2021 klockan 10.00 släpps

93194 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée 2020. Pris 289 kronor.

Ung doft som inledningsvis är lite återhållen men den öppnar upp sig och då kommer en mix av röda och mörka bär, plommon, körsbär och örter och diskret fatton. Komplext. Smaken är fyllig, ung och komplex med fin frukt och syra, tydliga tanniner (mogna sådana). Känns lång i eftersmaken som avslutas med mineralsälta. En komplex och välbalanserad smak med fin struktur. 94 poäng. Fynd för priset! Ett måste för vinälskaren!

79121 Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux 2018. Pris 359 kronor.

Här har vi en medelstor doft som är lite utvecklad med mörk frukt, kryddor, mineraltoner, nypon och stall. Smaken är medelfyllig och utvecklad med fin frukt, strama tanniner och bra syra. Balanserat. 94 poäng.

Årgång 2019 har eller kommer snart att ersätta 2018.

Årgång 2019 har en stor, ung och härligt fruktig doft med körsbär, röd frukt lakrits, vitpeppar och en kryddmix i doften. Ung och fyllig smak med utsökt frukt, läcker syra och härliga tydliga tanniner. Håller från början till slut. Elegant och balanserat med fin struktur. Eftersmaken känns lång och slutet rent. 95 poäng.

Flaggskeppet heter Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux som görs huvudsakligen (90 procent) på grenachedruvor från en liten markplätt i Farguerol i den norra delen av appellationen. Resterande del i mixen är Syrah. Vinet görs bara de år då förutsättningarna är de bästa. Tyvärr finns för närvarande inte någon årgång att tillgå på monopolet (2015 fanns ett tag på tillfälligt sortiment och kostade då 895 kronor). Vi provade årgångarna

200694 poäng

2015-96 poäng

2016-97 poäng

2019-97 poäng

Underbara viner som jag varmt kan rekommendera och glöm nu inte att försöka få tag på Cuvée Réservée den 10 december.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.