Med jordmånen i centrum!

Johannes Leitz har cirka 40 hektar vinmark i Rheingau och då närmare bestämt i Rüdesheim. Riesling är den dominerande druvan men det är inte druvkaraktären utan vingårdsläget som står i fokus när Johannes gör sina viner.

De 40 hektaren är uppdelade på ett flertal olika lägen och varje vingårdsläge vinifieras separat. Johannes är jordmånsorienterad och han eftersträvar att få ge uttryck åt varje vingårds personlighet. Riesling är druvan som dominerar och stockarna som finns på de olika lägena är mellan tre-75 år gamla.

Jag sätter vinerna härifrån som några av de främsta rieslingvinerna inte bara här på plats utan även om man jämför med viner från övriga tyska distrikt eller andra områden i vinvärlden.

Jag hade förmånen att tillsammans med bland annat Johannes på länk får prova ett urval av hans viner och nedan ser du vad jag tyckte.

Vinerna med beteckningen Grosses Gewächs

2019 Rosengarten Monopole (kan finnas tillgänglig för privatimport)

Ung och medelstor doft där jag hittar persikor, äpplen mineraler och toner av krita. Ungt. Känns relativt fylligt i smaken som i övrigt är elegant, frisk, fruktig och balanserad. I den relativt långa eftersmaken hittar jag en snygg ton av krita. 94 poäng.

76273 Berg Kaisersteinfels Terrassen 2019. Pris 329 kronor.

Inledningsvis återhållen. Ungt. Öppnar upp sig efter en stund i glaset. Gul frukt såsom äpplen och plommon. Lakrits och mineral. Drygt medelfyllig, torr och elegant. Balanserat. Gula äpplen och citrusfrukter. Lite stram struktur. Medellång eftersmak med mineralsälta i avslutet. 94 poäng.

76627 Berg Roseneck Katerloch 2019. Pris 399 kronor.

Stor ung och blommig doft med lite honung, persikor och aprikoser. Stramt och medelfylligt. Torr. Mer power. Lakrits och lite mineral. Medellång med sälta på slutet. 94 poäng.

95252 Berg Sclossberg Ehrenfels (lanserades 26/11-21) 2019. Pris 359 kronor.

Ung, stor  doft med persikor, aprikoser, gula plommonen och kritig mineralton, Ung medelfyllig. Här dominerar terroiren ihop med fin frukt såsom plommon. Medellång eftersmak med läcker mineralsälta. 94 poäng.

2019 Rottland Hinterhaus (kan finnas tillgänglig för privatimport)

Återhållen doft. Citrus, krita och mineraler hittar jag. Stram och ung smak med rund syra. Gula frukter. Power. Medellång med stramt slut. 94 poäng.

Vilket vin var då min favorit undrar vän av ordning. Varför välja ett när alla är bra. Oerhört intressant att prova dem bredvid varandra och se dess olika karaktär. Och varför inte köpa några av varje och jämföra i framtiden. Dessa viner kan lagras vilket visade sig i 2011 Berg Schlossberg Ehrenfels på magnum. Utvecklat där nu toner av petroleum börjat komma fram. Gav det 95 poäng.

Om du vill ha en vardagsriesling till fyndpris så satsa på

70626 Magic Mountain Riesling Trocken 2020. Pris 159 kronor.

Ung doft med härliga mineraltoner samt toner av citrus och gul frukt. Ung, frisk och fruktig smak som är balanserad, medellång och stram. Bra längd. 90 poäng.

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.