FONSECA KAN PORT!

Port kan och bör man dricka regelbundet men för de flesta är det nog förknippat med december och då främst jultider. En av de främsta producenterna är Fonseca som gör fantastiskt bra portviner i alla stilar.

Bakom Fonseca ligger familjen Guimaraens som tillverkat portvin sedan början av 1800-talet. Mer exakt så var det 1815 som Manoel Pedro Guimaraens startade företaget Fonseca. Han var en driven man som arbetade hårt  firman och fick det att bli ett av de mest framgångsrika och betydande portvinshusen.

Efter andra världskriget sjönk försäljningen av portvin markant och företaget såldes till familjen Taylor (Taylors är också ett av de stora portvinshusen). Företagen drivs var och ett för sig och i dag är det David Guimaraens som är vinmakare på Fonseca och här framställs i dag fantastiskt bra portviner.

Vid en provning hos importören Johan Lidby Vinhandel fastande jag för nedanstående portviner.

Varunr 8418 Fonseca Guimaraens Vintage Port 2012. Pris 349 kronor.

Stor, fortfarande ung doft med inslag av mörka körsbär, choklad, vitpeppar och kryddor. Smaken upplever jag som medelfyllig och fortfarande ung. Här känner jag de trevliga tanninerna och en balanserad syra och frukt.  Bra längd och rent slut. 93 poäng.

 

93882 Fonseca Guimaraens Vintage port (halvflaska) 2001. Pris 209 kronor. Kommer på bolaget 26 november.

Medelstor, mogen doft med animaliska inslag (mognaden) samt russin, torkad frukt, läder och lite lakrits. Fylligt, moget, komplext, elegant och välbalanserat. Sött med fin syra. Runda tanniner. Lång eftersmak. 95 poäng.

93883 Fonseca Vintage Port (halvflaska). Pris 399 kronor.

Medelstor och utvecklad doft. Mineraltoner, mörk frukt, mörk choklad, peppar och russin. Känns fyllig och utvecklad. Söt med fin syra. Komplex. Här finns peppar, nougat och ljus choklad. Lång eftersmak. 95 poäng.

92017 Fonseca 20 Year Old Tawny Port. Pris 479 kronor.

En underbar tawny som känns utvecklad med inslag av torkad frukt, nougat, kaffe och kryddor. Söt och fyllig med lite utveckling. Fin syra som balanserar upp sötman. Peppar, nougat, ljus choklad och lite nötter i smaken som gifter sig med frukten. 93 poäng.

Om jag vore som er så skulle jag köpa en av varje och jämföra. Hur gott som helst!

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.