HÄRLIGA RÖDA OCH VITA VINER FRÅN VÄRLDSPRODUCENT I RHÔNE!

De flesta av er har säkert hört talas om distriktet Côtes du Rhône som ligger i sydöstra Frankrike. Vinerna härifrån kommer från druvor som odlas utmed rhônedalen – från Vienne i norr till medelhavet i söder. En rad druvor är tillåtna i druvmixarna härifrån. Runt 95 procent av vinerna kommer från de södra delarna och har som bas i den röda druvmixen druvan Grenache. Endast fem procent av vinerna kommer från de norra delarna och då är basen i blandningen Syrah. Och härifrån gör världsproducenten Guigal ett rött Côtes du Rhône som finns på bolaget till det låga priset av endast 109 riksdaler. Druvmixen i detta fall är 50 procent Syrah, 45 procent Grenache och fem procent Mourvèdre. Vinet har varunr 2011 och årgången som säljs nu är 2012. Doften i detta vin är kryddig med mörk frukt och en gnutta blåbär. Smaken är medelfyllig med fin syra, inlindade tanniner och bra struktur. Bra längd med rent slut. Betyg §§§(§).
Det görs även vita viner i området. Och här påstår jag att det finns underbara viner att hitta. Och det är just det som är problemet, de kan vara svåra att hitta. Men som väl är finns Guigals Côtes du Rhône Blanc på monopolet. Druvmixen här är 65 procent Viognier, 15 procent Roussanne, åtta procent Marsanne, åtta procent Clairette samt två procent av vardera Bourboulenc och Grenache Blanc. Vilken mix tänker ni! Det är en underbar mix kan jag lova. Vinets doft är stor, ung och inbjudande med härliga toner av smått och gott. Jag hittar mineraler, gula frukter i form av plommon och äpplen men också vita blommor, aprikoser och persikor. Med andra ord underbar näsa. Smaken är drygt medelfyllig, ung med underbar struktur. Känns komplext med fin frukt och härlig syra. Relativt lång eftersmak. Vinet som får betyget §§§§ heter 71947 Côtes du Rhône Blanc och årgången är 2015. Gott nu men kan ligga runt tre år. Köp detta. Skamligt lågt pris tycker jag.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.