STOR PRODUCENT I LITEN VINBY!

Vinbyn Saint-Aubin i Bourgogne är nog inte så känd för de flesta av er. Men om jag säger Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet så är det nog många av er som nickar igenkännande. Saint-Aubin ligger i en dalgång mellan de mer kända montrachetbyarna. Saint-Aubin var fram till mitten av 1990-talet mest känt för sina röda viner men nu görs också vita viner. Men Bourgogne är komplext och det gäller först och främst att känna till producenterna och inte de olika växtlägena. En dålig producent (för sådana finnas det) kan göra halvtaskiga viner från de bästa lägena.
En producent som definitivt hör till de främsta i Saint-Aubin är Domaine Roux. Det är ett familjeföretag som idag drivs av Matthieu och Sébastian. Man äger en del mark själva men man köper också en del av druvmaterialet från kontrakterade vinbönder. Deras filosofi (för det har alla vinodlare med självaktning) är elegans och att varje vin skall spegla den mark druvorna vuxit på.
På bolaget finns i dag fyra viner att köpa. De visar alla just det Roux vill visa-elegans.
I beställningssortimentet finns 71419 Rully Clos des Mollepierres 2013. Vinet har medelstor doft med diskret rostad ton från ekfaten, lite nötighet och en smula smörighet. Elegant doft. Smaken är medelfyllig. silkig, elegant med fin syra, citrus, kola och liten smörig ton. Betyg §§§(§) och det kostar 179 kronor.
I bolagets fasta sortiment finns 5569 Saint-Aubin Vieilles Vignes 2015. Stor doft med härliga rostade toner från faten. Nötter, nougat och mineral är annat jag hittar i doften. Smaken är medelfyllig och känns komplex med fin syra, citrus, nötter, vita blommor och mineral. Bra längd och rent slut. Ett riktigt bra köp. Kostar bara 209 kronor och betyget blir §§§§. Köp ett gäng och lagra upp till fem år. I de vita är det Chardonnay som gäller.
På den röda sidan i Bourgogne är det Pinot-Noir som är tillåten. På bolaget finns i beställningssortimentet 70654 Mercurey Le Perrières 2013 för 179 kronor. Medelstor elegant (där har ni det igen) doft med inslag av smultron och jordgubbar. Medelfylligt med viss utveckling och balanserad frukt och fina syror. Bra längd. Betyg §§§.
Chambolle- Musigny 2013 (varunr 5347 i fasta sortimentet) har en återhållen, ung och lovande doft med inslag av mörka hallon, jordgubbar, violer och kryddor. Smaken är medelfyllig, ung med härlig struktur och fin längd med rent slut. Riktigt bra. Betyg §§§§. Endast 399 kronor per butelj. Köp även ett gäng av detta härliga vin.
Härliga bourgogner till riktigt bra priser.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.