För många av oss så är kooperativ inte det första vi tänker på när vi tänker kvalité. Men i vinets värld finns flera undantag och ett sådant är Champagne Saint-Réol.
Det hela tog sin början 1962 i Ambonnay då 58 vinbönder gick samman och startade kooperativet som i dag har över 230 medlemmar och de representerar några av champagnes bästa vingårdar.
Kooperativet såväl skördar som vinifierar druvorna som uteslutande kommer från Grand Cru byar. Den största delen av vinerna säljs till flera välrenommerade champagnehus men fem procent av druvorna används för att göra bubbel under namnet Saint-Réol. Det innebär en produktion på en si så där 80-100 000 flaskor per år. Och självklart sätter man högsta kvalité i centrum.
Tack vare importören Philipson Söderberg AB kan vi förse oss med några av kooperativets viner. Här kommer två bubbel jag anser att ni inte bör missa.
70467 (beställningssortimentet) Champagne Saint Réol Grand Cru Brut. 449 kr.
Stor doft. Lite utvecklad. Härliga rostade toner samsas här i doften med nougat, citrus, grape, persika och mineral. Smaken är drygt medelfyllig och lite utvecklad. Fin syra och gräddig mousse som tillsammans med frukten och mineraltonerna som finns ger en balanserad struktur. Bra längd med lite sälta som avrundar det hela. 93 poäng.
93582 Champagne Saint-Réol Grand Cru Extra Brut. 479 kr
Stor och utvecklad doft. Citrusfrukter, persika, plommon, kryddor, svartpeppar och elegant doft. Trevliga rostade inslag kompletterar doften. Smaken är torr och lite utvecklad. Elegant med läcker syra och fin mousse. Fina fruktnyanser. Balanserad struktur. Eftersmaken känns lång med mineralsälta och citrus i avslutet. 94 poäng.
De här båda har en prislapp som, enligt mig, gör dem till fynd.