Favoriter den 7 juni 2024!

Så var det då dags för det sista släppet innan sommaruppehållet. Jag fastnade för ett vitt, ett rosa och tre röda. Vi drar i gång direkt.

Vitt

90411 Riesling Alte Reben 2022. Weingut Peter Jakob Kühn. Rheingau. Tyskland. 249 kr. (Brix Wine Consultants AB)

Ung, stor och komplex doft där jag tycker mig finna persika, lime, gröna äpplen, örter och mineral. Smaken är torr och medelfyllig. Har lite utvecklade drag. Fin rund syra, snygg frukt och detta ger en balanserad struktur. Här finns också en trevlig mineralsälta. Bra längd med rent slut. Riesling kan vara väldigt gott och det är det här. 91 poäng.

Rosé

95020 DeAneta Rosato Terra Costantino 2023. 179 kr. Etna. Italien. (Valid Wines Sweden AB)

Stor, ung och inbjudande fruktig doft med en kompott av hallon, smultron, viol, örter och lavendel. Torr och medelfyllig smak. Fruktigt med rund syra. Hittar lite mineralsälta på slutet. Supertrevligt rosé till bra pris. 88 poäng.

Här ser ni Fabio Costantino som höll en inspirerande provning av flera av egendomens viner vid ett besök i Stockholm. I september kommer ett ytterligare vin härifrån och då är det vitt. Jag återkommer om det.

Röda viner

94708 Damilano Barolo Lecinquevigne 2019. 399 kr. Barolo. Italien. (Philipson Söderberg AB)

Stor, utvecklad, elegant, komplex och inbjudande doft. Här finns det mycket. Rosor, körsbär, nypon, violer och tjära hittar jag. Även lite mogna nyanser finns också. Smaken är utvecklad och elegant med fin syra och balanserad med runda tanniner och lite kryddighet. Bra längd med rent slut. 91 poäng. Tyvärr saknar jag bild här.

94674 Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2019. Italien. (Quaffable Wines Sweden AB)

Först lite återhållen doft som dock öppnar upp sig i glaset. Mörka körsbär, lakrits, örter och kryddor finns här. Smaken upplever jag som medelfyllig, elegant och utvecklad. Snygga tydliga tanniner. Balanserad struktur. Bra längd med rent slut. 91 poäng.

Avslutningsvis till Bordeaux.

90614 Château La Création 2018. 399 kr. Pomerol. Bordeaux. (WineWorld AB)

Det spelar ingen roll hur mycket vin man provar/dricker så återkommer man alltid till Bordeaux. Detta vin från Pomerol har en stor och utvecklad doft med fina dofter av ceder, korint, kaffe, svarta vinbär och lite fat. Smaken är utvecklad och medelfyllig med elegans i kraftfullheten. Snygga tydliga tanniner. Balanserad struktur. Lång eftersmak med rent slut. 49 procent av innehållet är Merlot, 43 procent Cabernet Franc och så en liten del (åtta procent) Cabernet Sauvignon. Mycket trevlig bordeaux. 92 poäng.

Hoppas ni gillar mina tips.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.