Australien, Italien, Portugal och Spanien!

Det är flera provningar med bra viner som jag tidigare inte hunnit skriva om. Men nu när vi närmar oss årets slut och då advokatyren tar mindre tid finns tiden. Så här kära läsare följer en mix viner från olika hörn av världen. Viner som jag tycker ni definitivt bör unna er.

Punt Road

1926 slog sig familjen Napoleone från Italien ner i Yarra Valley i Australien. Efter ett antal turbulenta år planterade man 1987 den första vinrankan och i dag är omkring 60 hektar planterade med vinrankor. Man gör bara vin från egna odlingar och de delar in vinerna i tre serier- Punt Road (klassiska viner), Airlie Bank (nyskapande) och Punt Road Block Series (prestige). Importör är Quaffable Wines.

Här är några av mina favoriter

2955 Punt Road Pinot Noir 2021. 169 kr.

Stor, ung doft med skogshallon, jordgubbarvioler och mynta i doften. Smaken är medelfyllig och härligt fruktig med fina tanniiner och snygg syra. Bra längd. 91 poäng. 

79810 Airlie Bank Pinot Noir 2022. 209 kr.

Stor, ung och fruktig doft med hallon, violer och örter. Ung, elegant och medelfyllig smak med rund syra, läcker frukt och snygga tanniner. Bra längd med rent slut. 92 poäng.

Cameron Gordon från producenten höll en mycket lärorik provning i Stockholm.

Två viner som klart visar att bra pinotviner idag inte behöver kosta en månadslön och komma från Bourgogne.

Rivetto Dal 1902

Finns i Piemonte och har sitt säte på en kulle på gränsen där Barolo och Alba möts. Är den första producenten (och som jag förstått det fortfarande den enda) i Piemonte som är biodynamisk. Fick sin certifiering 2019.

Enrico Rivetto håller en härlig och informativ provning hos importören Tryffelsvinet på deras kontor.

76153 Langhe Nebbiolo 2021. 269 kr.

En härligt nebbiolovin. Stor doft. Ung. Rent. Fint fruktigt med toner av körsbär, hallon, smultron och mineral. Upplever doften som komplex. Smaken är ung och medelfyllig med så silkiga tanniner med frisk snygg syra och härlig frukt. Bra längd med rent slut. En av de bättre langhevinerna jag provat. 93 poäng.

78274 Barolo Serralunga d’Alba 2018. 519 kr.

Stor, parfymerad och klassisk stil med nypon, körsbär, rosor, asfalt och tjära. Viss utveckling. Lite utvecklad smak som känns medelfyllig. Strama superfina tanniner med balanserad syra och frukt. Relativt lång eftersmak. 94 poäng.

Anselmo Mendes (eller Mr Alvarinho)

1998 gjordes första vinet från egendomen Quinta de Torre i norra Potugal. Anselmo brinner för kvalitétsviner som gjorts på inhemska druvsorter med hållbarhet i centrum

Anselmo Mendes och sonen vars namn jag glömt håller en oförglömlig provning på Sturehof i Stockholm. Importör Vinunic.

6707 Anselmo Mendes Contacto 2022. 129 kr

Stor, ung och fruktig doft med citrus, grape och lite blommor samt fina mineraltoner. Medelfyllig, ung och elegant med citrus, lime och trevlig mineralnyans. Bra längd. 89 poäng.

Anselmo Mendes Parcela Única 2020. Privatimport. 399 kr.

Stor utvecklad doft med gul frukt, äpplen, citrus, nötter och lite smöriga nyanser.  Fyllig, frisk och komplex smak. Balanserad med bra frukt. Känns komplex. Lång eftersmak med rent slut. 94 poäng.

Två kanonbra alvarinhoviner som ni inte får missa.

Artevino Family Wineries

1987 drog Gonzalo Antón igång bodega Izadi i Rioja. Familjeföretaget har sedan dess växt och i dag görs viner  inte bara i Rioja utan även i Ribera del Duero, Toro och Rueda. Och sonen Lalo Antón är nu också med i firman.

Här håller Lalo en provning på Pa&Co i Stockholm. Mycket intressant med stor bredd och hög kvalité på vinerna. Importör The Wineagency.

72131 Izadi Selección Blanco. 175 kr.

Vita riojaviner är goda vilket detta är ett utmärkt exempel på. Ung och stor doft med tropiska frukter, citrus och kryddiga toner. Drygt medelfyllig smak. Elegant och fint fruktigt med bra balanserad syra. Fint balanserad struktur. Lång eftersmak. 92 poäng.

94588 Flor de Vertus Verdejo 2022. 139 kr.

Stor och ren klassisk doft. Tropiska frukter, ljuvliga mineraltoner. Smaken upplever jag som elegant och ung med snygg struktur som är balanserad. Fin syra,bra frukt och fin längd med härlig mineralitet. 90 poäng.

76604 Malpuesto 2020. 419 kr.

Från Rioja och gjort på Tempranillo. Utvecklad doft med viss utveckling. Körsbär och mörka frukter. Fyllig med viss utveckling. Komplex. Supersnygga tanniner. Läcker syra och fin frukt. Balanserad struktur. Lång eftersmak. 94 poäng.

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.