Favoriter i släppet den 10/11-23

Detta släpp av tillfälliga viner var också ett bra släpp. Här kommer mina favoriter bland de viner jag haft möjlighet att prova. Fyra bubbel, ett vitt, tre röda och ett sött!

Mousserande 

93142 Deutz Brut Millésimé 2016. 699 kr. Champagne. Frankrike. (Swedish Brand AB)

Stor och utvecklad doft. Komplex där jag hittar ljus choklad, nougat, kexchoklad, äpplen, mineral och rostade toner. Medelfyllig, frisk smak med elegans, fin frukt, bra mousse och fina frukter. Komplex. Lång eftersmak med rent slut. 94 poäng.

93883 André Clouet Dream Vintage 2016. 489 kr. Champagne. Frankrike. (WineWorld AB)

Stor och utvecklad doft. Rostade toner med gräddkola, nougat, choklad och mineral. Utvecklad och medelfyllig smak med rund frisk syra och gräddig mousse. Bra längd med rent slut. 93 poäng. 

Tyvärr bara en baksidesetikett.

93319 Thiénot Vintage 2015. 649 kr. Champagne. Frankrike. (Tryffelsvinet AB)

Medelstor doft med viss utveckling. Citrus, äpplen och läckra rostade toner är något av det jag hittar. Komplex. Känns fyllig, och utvecklad med fin frukt, läcker mineralsälta och balanserad struktur (kropp). Lång eftersmak. Ett favorithus. 94 poäng.

92682 Gramona Imperial 2018. 249 kr. Spanien. (Terrific Wines AB)

En cava från en av de bästa. Inledningsvis lite återhållen i doften. Sedan kommer det fram äpplen, päron, persika och rökig mineral. Utvecklad, rund och medelfyllig smak. Elegans. Fin struktur som är balanserad. Bra längd med rent slut. 90 poäng.

94407 Château Fuissé Tête de Cuvée 2021. 425 kr. Pouilly-Fuissé. Frankrike. (Johan Lidby Vinhandel AB)

Medelstor, ung doft. Nötig, persika, äpple, mineral och rostade fattoner. Smaken är drygt medelfyllig, med viss utveckling. Balanserad. Komplex och elegant med relativt lång eftersmak och rent slut. 93 poäng.

Röda viner

93181 Rully Rouge Joseph Drouhin 2020. 249 kr. Rully. Frankrike. (Provinum Vinhandel AB)

Medelstor doft som känns ung. Hallon, smultron, skogsbär, lingon och violer samsas med kryddor. Rent och medelfyllig smak med snygg syra, fin frukt och runda tanniner. Bra längd med rent slut. 91 poäng.

93126 Biondi-Santi Rosso de Montalcino 2019. 779 kr. Montalcino. Italien. (Provinum Vinhandel AB)

Ett så kallat instegsvin för 779 kronor kan låta mycket men oj oj oj, vilket instegsvin. Först lite återhållet men det öppnar upp sig. Utvecklad doft. Röd frukt, körsbär, ljus choklad, nougat, kryddor och fat tycker jag det finns. Komplex doft. Smaken är relativt fyllig, ung och komplex. Supersnygga tanniner, härlig syra, och fin frukt. Lite lakrits tycker jag också att jag hittar. Balanserad struktur (kropp). Lång eftersmak som är ren. 95 poäng.

93182 Ridge Lytton Estate Petite Sirah 2020. 499 kr. Santa Cruz Mountains. USA. (Wine Affair Scandinavia AB)

Ung och medelstor doft. Mörk frukt, blåbär, choklad och fat i doften. Smaken känns relativt fyllig med fin syra, läckra silkiga tanniner. Balanserad struktur (kropp). Lång eftersmak. 94 poäng.

Sött

92641 Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2014. Toscana. Italien. 375 ml – 349 kr. (Vinunic AB)

Å vad jag gillar denna typ av viner. Här har vi en utvecklad doft med torkade frukter, aprikoser, fikon, knäck och kola. Smaken är fyllig och utvecklad. Sött med så fin syra som balanserar upp det hela och tillsammans med frukten ger en balanserad struktur och kropp. Lång eftersmak med rent slut. Mer Vin Santo till folket. 94 poäng.

Som vanligt hoppas jag att ni gillar mina tips !

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.