Mer Sydafrika!

Under våren/sensommaren har det varit ett flertal besök i Sverige med producenter från Sydafrika. Jag har i tidigare inlägg skrivit om några av dem och här kommer ytterligare favoritviner från tre producenter.

Meerlust har anor sedan 1693 och gör både röda och vita viner som alla håller hög klass. Diamanten i kronan är deras röda Rubicon. Ett vin som är en bordeauxblend med Cabernet Sauvignon som den dominerande druvan. Under många år var det den italienske Giorgio Dalle Cia som ansvarade för vinerna. Efter Giorgio var Chris Williams ansvarig vinmakare och i dag är det Wim Truter som har huvudansvaret för vinerna från Meerlust. Importören i Sverige är Tryffelsvinet AB.

Min favorit bland vinerna från Meerlust är just Rubicon och på bolaget skall årgång 2018 finnas.

Wim Truter på besök i Stockholm.

2026 Meerlust Rubicon 2018. 299 kr.

Medelstor doft som är utvecklad. Korint, choklad, svarta vinbär och tobak finns här. Smaken är utvecklad och medelfyllig. Fin frukt, frisk syra och snygga tanniner. Bra längd. 92 poäng.

Årgång 2020 kommer att släppas på bolaget, dock osäkert när.

Meerlust Rubicon 2020. Wim Truters första årgång.

Medelstor doft. Ung med terroirkänsla. Korint, lakrits och ceder hittar jag. Smaken känns medelfyllig, ung och frisk med balanserad struktur. Fin frukt, bra syra och snygga tanniner. 93 poäng.

Rust en Vrede är en producent som också har anor långt tillbaka i tiden, närmare bestämt den 12 mars 1694. Här görs bara röda viner. Importör i Sverige är The Wineagency AB.

Jean Engelbrecht från Rust en Vrede leder en provning i Stockholm.

Mina favoriter är.

90397 Rust en Vrede Cabernet Sauvignon 2021. 249 kr.

Medelstor, ung doft med ceder och svarta vinbär, lakrits, plommon och kaffe. Smaken är ung, frisk och fruktig med balanserad struktur. Bra längd med rent slut. 91 poäng.

71617 Rust en Vrede 1694. Årgång 2017. 1 119 kr.

Stor och lite utvecklad doft. Komplex. Utvecklad. Shirazen känns och här finns också svarta vinbär, choklad, rostat kaffe och fat. Komplex. Smaken är relativt fyllig, komplex och smakrik med läcker balanserad struktur. Ungt. Lång eftersmak med rent slut. Kan lagras länge. 94 poäng.

Crystallum har inte lika lång tid i branschen som Meerlust och Rust en Vrede. I dag är det tredje generationen som ansvarar för egendomens viner. Peter-Allan Finlayson är vinmakare och hans bror Andrew har koll på vad som händer i vingården. Deras viner på Pinot Noir är ljuvliga och i oktober lanseras ett fåtal buteljer av deras viner på monopolet. Tryffelsvinet AB är importör.

Peter-Allan Finlayson leder oss genom provningen.

93362 Peter Max Pinot Noir, Crystallum 2022. 289 kr.

Vinet lanseras i det tillfälliga sortimentet den 6 oktober 2023. Doften är stor, ung och kryddig med örter och mörka hallon. Ung, elegant med fin balans. Runda tanniner. Balanserad. 92 poäng.

 

Den 5 oktober 2023 lanseras tre pinotviner som ni bör försöka komma över. Det är ett webbsläpp så häng på datorknappen kl 10.00.

93443 Mabalel Pinot Noir, Crystallum 2022. 389 kr.

Stor, läcker, elegant och ung doft med hallon, smultron och violer. Diskreta fat. Smaken är elegant och medelfyllig med snygg frukt, härlig struktur. Runda snygga tanniner. Relativt lång eftersmak med rent slut. 93 poäng.

93433 Bona Fide Pinot Noir, Crystallum 2022. 389 kr.

Återhållen doft där jag hittar röd frukt och kryddor. Smaken är drygt medelfyllig och elegant med fin balanserad struktur och lite mineralsälta. Känns lång. Det är sista årgången som man gör av detta vin då vingården drabbats av virusangrepp. 93 poäng.

 

93454 Cuvée Cinéma Pinot Noir, Crystallum 2022. 389 kr.

Mitt favoritvin. Här är doften lite återhållen och oförlöst med jordgubbar, violer, körsbär och kryddor. Smaken är ung och jag upplever det som att den är fyllig. Växer i munnen.  Komplex. Härlig struktur som är välbalanserad. Lång eftersmak med rent slut. 94 poäng.

Att Sydafrika levererar viner av världsklass råder det inte någon som helst tvekan om.

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.