Favoriter 8/9-23

Nytt släpp och denna gång blev jag mest förtjust i ett bubbel, ett vitt och tre röda. Och detta bland de viner som jag hade möjlighet att prova.

Mousserande

92910 Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru Blanc de Blancs 2016. 799 kr. Champagne. Frankrike. (Importör Wine Trade Sweden AB)

Stor och utvecklad doft. Här finns det mycket terroir tillsammans med krut, svamp, äpple och härligt rostade toner. Komplex. Smaken har också den utvecklats och känns komplex med fin gräddig mousse, frisk syra, härlig balanserad struktur. Lång eftersmak. Torrt. 95 poäng.

Vitt vin

90215 Gewurtztraminer Goldert Grand Cru Domaine Zind-Humbrecht 2011. 319 kr. Alsace. Frankrike. (Importör Vinunic AB)

Ljuvlig doft som är utvecklad med mogna toner. Jag hittar kryddor, gula frukter, svamp och niveakräm. Smaken är halvtorr (med tydlig sötma). Snyggt balanserad struktur med rund syra och bra längd. Rent slut. 92 poäng.

Röda viner

93045 Valtuille Cepas Centenarias 2020. 399 kr. Bierzo. Spanien. (Importör Wine Affair Scandinavia AB)

En mix som består av huvudsakligen av menciadruvan. Ung doft som jag upplever som medelstor, ung och rödfruktig med lite fat samt mineralkänsla. Ung och medelfyllig smak med fin syra och snygga tanniner. Läcker frukt. Balanserad. Bra längd och rent slut. 93 poäng.

95063 Selas Bodegas Roda 2021. 229 kr. Rioja. Spanien. (Importör Solera Sweden AB)

Ung, medelstor doft med mörk frukt, tobak, örter, choklad och fat. Smaken upplever jag som ung med fin frisk syra och trevlig frukt. Balanserad smak med inlindad alkohol och bra längd. 90 poäng.

93124 Gran Clos 2018. 389 kr. Priorat. Spanien. (Importör Vinunic AB)

Två druvor-Garnacha och Carinena-ger här en doft som är ung och som jag förknippar med mörk frukt, choklad, plommon, mineral och fat. Smaken är ung, stram med fin frukt som balanserar och ger en fin struktur. Alkoholen är inlindad. Bra längd med rent slut. 92 poäng.

Hoppas ni hittar något som faller er i smaken!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.