Mina tips i släppet den 7 juli 2023

Dags igen för ett släpp av viner i det tillfälliga sortimentet. Så här kommer mina favoriter bland de viner jag fått möjlighet att prova. 

Mousserande

91295 Vouvray Brut Vigneau Sélection NV. 149 kr. (Importör Tryffelsvinet AB)

Bubbel från Loire. Chenin Blanc är det som gör detta vin. Först lite återhållen doft som öppnar upp sig och fram kommer äpplen, vax, nougat, kex och mineral. Smaken är torr och medelfyllig. Elegant och lite utvecklad. Bra längd med lite fetma på slutet. Gott! 88 poäng.

Vita viner

91209 Le Pallet Muscadet Sèvre et Maine 2020. 179 kr. (Importör Giertz vinimport)

Från Muscadet i Loiredalen kommer detta vin som är gjort på druvan Melon de Bourgogne. Stor doft som fått viss utveckling. Äpplen, persikor och mineral. Smaken känns medelfyllig, och något utvecklad med härlig syra, bra frukt och fin längd med mineralsälta. Typiskt för området. 88 poäng.

90674 Domaine Pinson Chablis 1.er Cru Mont de Milleu 2021. 399 kr (Importör Tryffelsvinet AB)

Från en av mina favoritproducenter i Chablis. Stor doft. Viss utveckling. Här finns det äpplen, gula plommon och mineral. Smaken är drygt medelfyllig med viss utveckling. Komplex. Elegant. Fin balanserad struktur. Känns lång i eftersmaken. Mycket mineralsälta. 93 poäng.

92394 Calera Central Coast Chardonnay 2021. 269 kr. (Importör Johan Lidby Vinhandel AB)

Ett chardonnayvin till men denna gång från Kalifornien. Först lite återhållet. Öppnar upp sig och doften är då medelstor, ung med gula frukter, äpplen, citrus oh lite nötigt. Smaken är ung, medelfyllig med fin syra och bra frukt. Balanserad. Lite fetma på slutet. 91 poäng.

90344 Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2021. 599 kr. (Importör Vinunic AB).

Ett vin till från Kalifornien och också här med druvan Chardonnay vid rodret. Komplex, ung doft med massor av intryck. Gula frukter, citrus, nektariner, smörighet och nötter tycker jag mig finna i smaken. Smaken är ung och relativt fyllig. Fin frisk syra. Fina frukttoner. Snygga fat. Relativt lång eftersmak. 93 poäng.

Avslutningsvis ett par riktigt trevliga rödtjut från Bordeaux.

91125 Château Fourcas-Borie 2018. Listrac-Medoc. 259 kr. (Importör Tryffelsvinet AB)

Merlot 90 procent och resterande del Petit Verdot. Medelstor och utvecklad doft. Plommon, korinter, kaffe och lite fat i doften. Smaken är medelfyllig, med fin frukt, bra syra och tydliga tanniner. Balanserad struktur. Bra längd med rent slut. 90 poäng

92997 Château de Camensac 2020. Haut-Médoc. 343 kr. (Importör Bibendum AB)

En mix av Cabernet Sauvignon och Merlot ger här en doft som är ung med inslag av svarta vinbär, lite korinter, ceder, kaffe och fat. Smaken är ung, frisk med tydliga läckra tanniner och balanserad frukt. Snygg struktur. Bra längd. 91 poäng.

 

På fredag får ni lämna hängmattan och stranden en stund för att bege er till en monopolbutik som kan förse er med de viner jag tipsat om.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.