Nya viner den 14 april 2023

Påsken är över och bolaget drar på nytt i gång sina släpp av bland annat det tillfälliga sortimentet. Jag fastnade denna gång för ett vitt och två röda viner. 

Vi börjar i Spanien och Rioja. Närmare bestämt i Rioja Alavesa och mer bestämt i staden Baños de Ebro där Artuke har sitt säte. 1991 ville Roberto de Miquel Blanco göra mer än att bara sälja de druvor han hade. Han drog i gång en vinegendom som i dag sköts av sönerna Arturo och Kike och namnet Artuke är en kombination av deras förnamn. De ingår i en producentgrupp som heter Rioja´n´Rock som är en sammanslutning av vinmakare som vill att terroir skall framgå klart i vinerna.  Artuke kommer i detta släpp med två viner som jag tycker ni bör köpa, ett vitt och ett rött. Här pratar vi terroir.

Vita vinet

95293 Tracuevas Artuke 2020. 349 kronor. (Quaffable Wines Sweden AB)

Tre druvor i mixen där Viura utför 90 procent. Ung och inledningsvis återhållen doft som öppnar upp sig och då hittar jag mineral, terroirkänsla men också frukt såsom äpple, päron persikor. Åt det gula frukthållet. Smaken upplever min gom som relativt fyllig, med balanserad struktur, fina syror, bra frukt och mineralsälta. Lång eftersmak med rent slut. Riktigt bra tycker jag. 94 poäng.

Röda viner

Det första av mina röda favoriter kommer också från Artuke.

95291 Finca de los Locos Artuke 2020. 269 kronor (Quaffable Wines Sweden AB)

Här är det Tempranillo som står för den större delen av mixen. Relativt stor doft, med inslag av röd frukt, körsbär och diskret ek. Ung i doften. Smaken är ung, frisk och medelfyllig med läcker frukt och bra tanniner Balanserad och med lite komplex känsla. Viss elegans och bra längd. 92 poäng.

 

När vi tänker Sangiovese så far tankarna oftast till Chianti och/eller Brunello. Men många gånger missar vi Montepulciano. Det är synd. Och det är än mer synd om vi missar Polizianos underbara viner. Gör inte det. Nu kommer ett vin härifrån till en låg penning.

95489 Vino Nobile di Montepulciano Maria Stella Poliziano 2019. 215 kr. (Johan Lidby Vinhandel AB)

Sangiovese dominerar här. Stor och utvecklad doft med mörka körsbär, lingon och kryddor. Medelfyllig, ung och frisk smak med fin frukt och snygga tanniner. Bra balanserad . Bra längd med rent slut. Mycket vin för pengen.

Hoppas ni provar och njuter av dessa viner!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.