Thiénot- passion, ambition och kvalité!

Efter att ha arbetat som vinmäklare i nästan 20 år ville Alain Thiénot göra något annat. Han bestämde sig för att satsa på att göra eget vin och platsen han valde blev Champagne. Här görs i dag ett flertal champagner som definitivt tillhör världstoppen.

1976 köpte Alain Thiénot sin första vingård i Aÿ. Det blev då sex hektar och 1978 lyckades han hitta en hektar i Mesnil-sur-Oger respektive Dizy.

När verksamheten sedan växte kunde Alain med den kunskapsbank och de kontakter han hade dra igång champagnehuset Thiénot. Året var 1985. 1988 lanserades den första champagnen.

Alains motto är ”En enda passion: Vin. En stark ambition: Kvalitét”.

Huset drivs i dag av barnen Garance Thiénot och Stanislas Thiénot som till sin hjälp bland annat har chefsvinmakaren Nicolas Uriel.

Thiénot äger i dag omkring 30 hektar vinodlingar som fördelas ungefär lika mellan grand cru och premier cru gårdar. Omkring 60 procent av druvmaterialet kommer från Thiénots egna odlingar och resten köper man in från långkontrakterade odlare.

Vinhuset har tillsammans med Bollinger utvecklat en metod som kallas ”Jetting”. Den innebär att man i varje butelj tillsätter en mikrospray av vatten mixat med mycket små mängder sulfit. Något som sker med hög hastighet efter degorgeringen. Resultatet av denna metod blir att man får en skumeffekt som ger ett skyddande lager som förhindra syre att nå champagnen fram tills dess buteljen öppnas. På så sätt kan man hålla sulfitnivåerna långt under den nivå som gäller för naturviner.

Huset använder enbart ståltankar och syftet med det är att undvika alla former av oxidation.

Stanislas Thiénot gästade nyligen Stockholm och höll en provning hos  Tryffelsvinet som är Thiénots importör i Sverige.

Vi provade sex av husets champagner som samtliga finns att beställa på Systembolagets beställningssortiment.

Provade champagner från Thiénot.

77545 NV Thiénot Brut. 439 kronor.

Stor och lite utvecklad doft med begynnande mognadstoner. Citrus, äpplen, kola, nougat och nötter tillsammans med kritiga mineraldrag. Smaken är fyllig, frisk och torr med fin gräddig mousse och snygg struktur. Balanserad och relativt lång med tydlig mineralsälta i slutet. Vinskribenten Jeb Dunnuk har kallat den  för ”Baby Krug” 93 poäng.

71387 NV Thiénot Blanc de Blancs Brut. 549 kronor.

Stor, utvecklad och komplex doft som är aningen utvecklad. Här hittar jag äpplen, citrus, lite apelsin, nötter och vita blommor. Smaken är torr, komplex och känns fyllig med stram härlig syra, snygg frukt. Krämig mousse. Balanserad. Lång eftersmak. 94 poäng.

77930 Thiénot Vintage 2012 Brut. 549 kronor.

Stor doft. Lite utvecklad. Gula äpplen, nötter, örter och gräddig nougat. Medelfyllig och utvecklad smak. Stram härlig syra. Lite kryddigt/örtigt i eftersmaken. 94 poäng.

Att 2008 var ett stort år i Champagne är nog de flesta överens om. Och att så är fallet bekräftades med all tydlig önskvärdhet i Thiénots 2008or. Och priserna för dessa viner är oförskämt lågt så passa på att köp på er ett gäng.

93096 Thiénots Cuvée Stanislas Blanc de Blancs Extra Brut 2008. 879 kronor.

Stor och aningen utvecklad. Komplex. Röda äpplen, persikor, aprikoser, citrus, brioche, kola, nötter och mineral. Fyllig, torr och frisk. Komplex med balanserad struktur. Krämig mousse. Krita och mineral. Lång eftersmak. 96 poäng.

79176 Cuvée Alain Thiénot Brut 2008. 879 kronor.

Lite återhållen i doften. Viss utveckling. Känns som doften döljer något stort. Hittar ljus choklad, citrus, äpplen och persikor. Smaken är stram med härlig syra. Känns ungdomlig. Elegant med bra frukt. Komplex och lång eftersmak. 95 poäng.

59263 Thiénot La Vigne Aux Gamins Blanc de Blancs Extra Brut 2010. 1 499 kronor.

Druvorna till detta vin kommer från en lite odlingslott i Avize och  ägs av ett äldre par. Thiénot brukar marken och gör denna champagne varje år. Antalet buteljer som görs varierar mellan 500 upp till 5 000.

Inledningsvis lite återhållen men den öppnar upp sig och ur glaset kommer plommon, persikor, gula äpplen blommor, rostat bröd och mineral. Från återhållen till komplex. Smaken är fyllig, aningen utvecklad och komplex. Fin mousse. Avrundad syra. Mineralsälta med långt och kritigt slut. 96 poäng.

Samtliga av dessa kan jag varmt rekommendera. Helt klart går kvalité före kvantitet. Extremt stark köprekommendation!!!

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.