MINA GUKDKORN I SLÄPPET DEN 27/1-23

Dags för nya viner igen. Varje vecka ett litet släpp. Och en hel del som vi skribenter inte får prova eftersom allt som släpps inte kommer till skribentprovningarna på monopolet. Denna gång fick vi prova knappt 30 viner och generellt sett är det ett mycket bra släpp. Nu får ni läsa om mina favoriter och vilka jag tycker ni bör köpa, prova och dricka.

Vita viner

92676 Grauburgunder Wagner Stempel 2021. Rheinhessen Tyskland. 147 kr. (Importör Moestue Grape Selctions AB)

Stor och ung doft med gula frukter, melon och persika. Smaken är elegant, medelfyllig, fruktig och med härlig struktur. Bra längd. Druvan är nog för de flesta mer känd under namnet Pinot Gris. 89 poäng.

91236 Steinertal Riesling 2017. Wachau Österrike. 301 kr. (Importör Vintedge AB)

Stor och utvecklad doft med fina petroleumtoner samt lite persika, lime och mineral. Lite utvecklad och medelfyllig smak med fin frukt och snygg syra. Balanserad. Bra längd med rent slut. 92 poäng.

95708 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2014. Alsace Frankrike. 477 kr. (Importör Ward Wines AB)

En favoritproducent hos mig. Stor doft. Lite utvecklad. Massor av terroirkänsla men också gröna äpplen och citrus och lite persika. Fyllig och utvecklad smak med begynnande mognadstoner. Elegant. Komplex och balanserad smak med lång ren eftersmak. Min favorit i detta släpp. 94 poäng.

93656 Raúl Pérez Vizcaina de la Vivo 2020. Bierzo Spanien. 281 kr. (Importör Johan Lidby Vinhandel AB)

Godella och Dôna Blanca ingår i detta vin och druvorna har växt på samma odlingsplätt och växt upp tillsammans. Medelstor och ung i doften där jag tycker mig finna gula och gröna äpplen, citrus och blommor i en mix med kryddor. Terroirkänsla. Fyllig och komplex med balanserad struktur. Lång eftersmak. 92 poäng.

 

Röda viner

92082 Côtes du Rhône Villages Saint-Gervais Les Rouvières 2021. 239 kr. (Importör Quaffable Wine Sweden AB)

Ung, stor och lite varmfruktig dofr med mörk frukt och lite fat. Medelfyllig och ung smak med fin frukt, snygg syra och fina tanniner. Balanserad med bra längd och rent slut. 90 poäng.

93326 Fattoria Poggerinoe Chianti Classico 2020. 211 kr. (Importör Tryffelsvinet AB)

En härlig Chianti Classico till modest pris. Stor doft med viss utveckling. Körsbär, kryddor och lite mineral. Medelfyllig och lite utvecklad smak med bra frukt och finkorniga tanniner. Bra balanserad struktur. Bra längd. 90 poäng.

Så till Rioja i Spanien och till två viner med olika vin mixar. Ett med huvudsakligen Tempranillo och ett med bara Garnacha. Vi börja med det först nämnda.

90194 Gabaxo 2019. 199 kr. (Importör Brix Wine Consultant AB)

Först återhållen doft men när det öppnar upp sig kommer det körsbär, mörk frukt och kryddor tillsammans med lite fat. Utvecklad. Smaken är stram, och känns rätt ung och utvecklad med fin syra och frukt i balans med tanninerna. Balanserad. 90 poäng.

94148 Suzzane 2020. 399 kr. (Importör Quaffable Wines Sweden AB)

Å här är det Garnacha som gäller. Stor och lite utvecklad doft med mörk frukt och kryddor i en härlig mix. Ung, stram och medelfyllig. Läckra tanniner och fin syra. Balanserad struktur. Bra längd med rent slut. 93 poäng.

90057 Reflets de l´Âme Vacqueyras 2020. Frankrike. 171 kr. (Importör Provinum Vinhandel AB)

Stor, varmfruktig doft med slånbär, örter och lite vulk samt  diskret mineral. Medelfyllig, ung och lite terroirkänsla. Balanserad  smak. Ren med bra längd. 90 poäng.

93194 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée Domaine André Brunel 2021. 301 kr. (Importör Tryffelsvinet AB).

Ung och lite återhållen doft där jag hittar nypon, röda mörka bär och pepparkakskryddor. Stram, ung och medelfyllig smak med snygga syror och balanserad frukt. Bra längd. 92 poäng.

Så till USA och Santa Barbara County

91807 Ojai Santa Barbara Syrah 2019. 321 kr. (Importör Divine AB)

Stor doft. Mörk frukt och svartpeppar samt blåbär. Lite utvecklad. Frisk och medelfyllig smak. Snygga tanniner. Balanserad. Bra längd. Rent slut. 90 poäng.

Se där många favoriter var det denna gång. Och som vanligt så här gärna av er. Kul att höra vad ni tycker.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.