MED PRIORAT I FOKUS!

“Stora viner från små producenter” lyder måttot för Prioraty Wines. En importör med fokus på Priorat i Katalonien. Jag har provat ett tiotal viner som tack vare denna importör hittat till Sverige. Vinerna hittar du i beställningssortimentet.

Men först lite om Priorat som ligger en si så där 1,5 timmars bilfärd från Barcelona. Distriktet är ett av två (det andra är Rioja) som har fått den högsta klassificeringen för kvalité vad gäller vinframställning i Spanien. Med detta följer en rad högt ställda krav som styr vinproduktionen. DOQ eller Denominació d’Origen Qualificada om man hellre vill använda sig av hela namnet.

Priorat består av cirka 2 000 hektar som i sin tur är uppdelat på 459 paratges (vingårdslägen) i elva vilas (byar). Här finns mer än 120 producenter som tillsammans gör en ungefär fem miljoner buteljer per år varav endast sju procent är vita viner.

Allt vin måste buteljeras på flaska i distriktet och det är inte tillåtet med bulkförsäljning.

Vinerna kan vara buteljeras som Vi de Vila (vin från endast en by), Vi de Paratge (vin från endast ett område) och Vi de Finca (vin från endast en specifik vingård)

Som jag sa inledningsvis har jag provat ett tiotal viner och alla håller absolut högsta klass. Röda viner än så länge men i vår kommer Prioraty Wines att även ta in lite vita viner vilket jag ser fram emot. Nedan följer de röda viner som blivit mina favoriter.

Viner

55406 Finca La Planeta 2011, Celler Pasanau. 328 kronor

Stor och utvecklad doft med inslag av svarta vinbär, ljus choklad och nougat. Smaken är medelfyllig, utvecklad med läcker syra, fina tanniner och bra frukt. Balanserat vin med bra struktur. Medellång eftersmak med rent slut. 94 poäng.

55407 El Vell Coster 2013. Celler Pasanau. 378 kronor.

Känns fortfarande rätt ung i doften. Mörk frukt, kryddor och choklad hittar jag. Smaken är medelfyllig, ung och stram med fin balanserad syra och balanserad struktur. Medellång eftersmak. Rent slut. 93 poäng.

55312 Costers d’Alzina 2014. 339 kronor.

Medelstor, öppen doft med viss utveckling. Hittar jag bland annat svarta vinbär, fat och lite vanilj. Medelfyllig smak med lite utveckling. Elegant med fin balans mellan syra, tanniner och frukt. Relativt lång eftersmak med rent slut. 94 poäng.

54817 Les Eres Vinyes Velles 2015. 375 kronor.

Medelstor, ung doft med röd frukt och mineraltoner. Ung, fyllig och komplex smak med urläcker struktur och härlig balans. Lång eftersmak. Wow. 95 poäng.

55003 Triaca 2013.449 kronor.

Stor, öppen, lite utvecklad och komplex doft med korinttoner och röda frukter, plommon och en fin kryddig nyans. Smaken känns ung, komplex med bra syra, fin frukt och snygga tanniner. Välbalanserat med härlig struktur. Vinet växer i munnen och det är en lång eftersmak med rent fint slut. Även här wow. 95 poäng.

Prioraty Wines är en god ambassadör för vinälskare som vill upptäcka Priorat.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.