Naturvin i Wien smakar som vin skall göra!

Under alla år som jag har provat vin har jag såvitt jag kan påminna mig aldrig provat något så kallat naturvin som smakat som vin skall göra. Många gånger är de väldigt obalanserade med en syra som gör att vinet känns surt. Det finns inte heller några regler och inte heller någon cerifiering för naturvin. Weingut Zähle gör viner enligt ekologiska och biodynamiska metoder. Helt enkelt naturviner och de smakar som vin skall göra.

2005 tog Alex Zahel över som ansvarig vinmakare på Weingut Zahel. Han är fjärde generationen på egendomen som är helt familjeägd.

Egendomen ligger i Österrikes huvudstad Wien som är den enda stad i världen som har en egen appellation för vinframställning.

Weingut Zahel har i dag drygt 30 hektar vinodlingar och de är certifierade för såväl ekologisk som biodynamisk vinproduktion.

Jordmånen varierar och det finns också en rad olika mikroklimat vilket borgar för såväl ursprung som hög kvalité.

Hos Weingut Zahle använder man sig av olika benämningar på vinerna som kan vara av intresse för vinkonsumenten.

Om det på etiketten står Gemischter Salz så har man fått information om att vinet är en blandning av flera druvor som växt på samma odlingslott. Druvorna skördas och jäser tillsammans. Filosofin bakom denna metod är att druvans enskilda karaktär skall komma fram för att sedan förenas i flaskan. Låter kanske lite flummigt men resultatet är suveränt bra.

Ett annat begrepp som används är Ein Klienes Fass som innebär att vinet framställts på en druva och man gör bara ett fat(barrique på 225 liter). Det blir inte mer än 300 buteljer till oss konsumenter.

Weingut Zahle gör naturviner (vad det nu är) som smakar som vin skall göra. En producent som vet hur man gör vin med minsta möjliga ingrepp från människan.

På monopolet finns idag ett flertal viner och jag har här valt att nämna mina favoriter.

Vita viner

72609 (best.sort) Orange T 2020. 199 kr.

Orangetraube är en lokal druvsort som fått sitt namn av den färg som druvskalen ger vinet när det uppnått en viss grad av mognad. Druvan används huvudsakligen i Gemischter Satz viner men Weingut Zahle gör också ett rent endruvevin på druvan. Något de är ensamma om.

Ung, stor doft. Elegant med kryddiga inslag och toner av apelsin, mandarin, grape och persika. Känner också en diskret mineralitet. Knappt medelfyllig, elegant med fin balans och med inslag av kryddor, citrusfrukter och en gnutta mineral. 90 poäng.

2515 (fasta sort.) Wiener Gemischter Satz Mauer 2020. 119 kr.

Sex druvor i denna kompott. Ung, stor och aromatisk doft med en mix av gröna äpplen, citrus, nässlor och krusbär. Smaken är ung och medelfyllig med fin syra, snygg frukt och lite kryddor. Bra längd. 88 poäng

52373 (best. sort) An Amphora Grüner Veltliner 2019. 319 kr.

Mitt favoritvin. Vinet har fått ligga med pressresterna i sex dagar. Därefter har det dragits över på amphoror (320 liter) där alkoholjäsningen och efterföljande lagring ägt rum (sammanlagt ca nio månader).

Stor doft med inslag av grape, lite vitpeppar och ton av rosor. Medelfyllig och ung smak med runda syror, fin frukt och kryddor. Bra längd med rent snyggt slut. 93 poäng.

79686 (privatimport) An Amphora Gemischter Satz 2018. 339 kr.

En mix av hela 13 druvor. Efter att druvorna krossats har de legat och macererat med skalen i åtta dagar. Efter det har de pressats och flyttats över till amphoror där jäsningen fortsatt tills den slutat på egen hand.

Stor och lite utvecklad doft med bland annat persikor, apelsin och persikor i palletten. Medelfyllig lite stram smak med fin frukt och lite kryddor och peppar. Rund syra. Bra längd. 93 poäng.

 

Rött vin

56191 (best.sort) An Amphora Blaufränkisch 2020. 319 kr.

En druva som aldrig direkt imponerat på mig är Blaufränkisch. Men Weingut Zahle fick mig att ändra mig. Från det enskilda vingårds- läget Ried Laarberg kommer detta vin. Druvorna skördades för hand och vid jäsningen avstjälkades 70 procent av klasarna medan resterande del fick jäsa med som hela klasar. Lagrades på amphoror.

Stor, ung och ren doft med mörk frukt. Medelfyllig, ung smak med fin frukt, frisk syra och tydliga tanniner. Balanseread smak med bra längd. 92 poäng. 

Ett urval av Weingut Zahles (natur)viner. Intresant, gott och definitvt högsta klass.

 

 

5 Kommentarer
  1. Naturvin är verkligen en upplevelse för alla sinnen. Jag gillar att det har en unik smak och struktur på grund av den biodynamiska odlingen och minimala bearbetningen.

  2. Jag är imponerad av de olika smakprofilerna som naturvin kan ha. Det kan vara allt från fruktigt och sött till kryddigt och komplext. Det finns verkligen något för alla smaker.”

  3. Naturvin är verkligen en upplevelse för alla sinnen. Jag gillar att det har en unik smak och struktur på grund av den biodynamiska odlingen och minimala bearbetningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.