créme de la rosé

I takt med att sommaren närmar sig så stiger också konsumtionen av rosévin. Utbudet på vårt monopol växer och även om en stor del av det som erbjuds har övrigt att önska så finns det självklara undantag. Domaines Ott är ett sådant!

1896 var en kille från Alsace ute och reste i Frankrike. Han var utbildad agronom och nu var han på jakt efter en vingård. Och det var i Provence som Marcel Ott som han hette hittade det han sökte.

I dag drivs egendomen av Christian och Jean-Francois Ott och det är champagnehuset Roederer som äger den vilket borgar för högsta kvalité.

Domaines Ott består av tre egendomar med Château de Salle och Clos Mirelle i Côtes du Provence och Château Romassan i Bandol

Underbara roséviner som definitivt är crème de la rosé!

Den 11 maj släpps 90306 BY.OTT Cotes du Provence. Pris 179 kronor

Stor doft som är elegant med röd frukt i form av hallon och jordgubbar. Medelfyllig, snygg struktur, elegant och rent. Balanserat med bra längd och rent slut. 91 p.

Chateau de Salle 2020 Pris 299 kronor

Kan komma på beställningssortimentet snart annars kan man göra en privatimport.

Stor doft som drar åt det mörkare frukthållet med bland annat vildhallon. Drygt medelfylligt, ungt och fruktigt med rund syra och fint fruktigt anslag. Bra längd. 93 poäng.

Det går också att privatimportera samma vin fast årgång 2019. Samma pris. Här återkommer nyanserna som i 2020 men nu har vinet fått viss utveckling men vildhallonen häller sig kvar. Vinös doft. Drygt medelfyllig och utvecklad med fin frukt och drag av mineral. 93 poäng.

Château Romassan Rosé 2020. Pris 299 kronor.

Medelstor doft med inslag av vita blommor, mörka hallon och persika. Medelfyllig och kraftfullt ung men ändå med elegans. Lång ren eftersmak med lite peppriga toner. 93 poäng.

Om du kan så skall du försöka lägga vantarna på Étoile 2020 som är klassificerad som Vin de France. Pris 999 kronor och du kan privatimportera. Det här är en mix av de bästa grenache- och mourvèdredruvorna från samtliga tre egendomar. Ung, lite återhållen och lovande. Smultron, blodapelsin och mineralitet. Relativt fyllig, och elegant med fin frukt såsom (blod)apelsin och örter samt mineralsälta. Läcker syra. Relativt lång eftersmak. 94 poäng.

Ni bör också försöka lägga vantarna (privatimport) på Clos Mireille Blanc 2019.Pris 275 kronor. Ett vitt vin där Sémillon dominerar men där det det också finns lite Rolle. Ung och medelstor doft med inslag av tropisk frukt och örter. Medelfyllig och lite pepprig smak med persikafrukt. Rent och bra längd. 91 poäng.

Samtliga är enligt mitt förmenande väl prisvärda!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.