sydafrikansk vinpersonlighet gör viner enligt enligt gamla metoder men med modernt snitt!

Sydafrika är ett vinland som, trots alla svårigheter de haft genom åren, i dag tillhör ett av de främsta vinländerna. Här görs många viner som håller mycket hög hög klass och många gånger så är det underbara vinpersonligheter som ligger bakom vinerna. Adi Badenhorst är en sådan personlighet.

Adi köpte tillsamman med en släkting en vingård i Swartland. Året var 2008 och egendomen var inte i bästa skick. Här fanns dock många druvsorter och vissa av vinstockarna hade planterats i början av 1950-talet.

Men innan köpet hade Adi köpte vingården hade hann utbildat sig och arbetat på andra vinegendomar. En majoritet av vinmakarna i Sydafrika har läst vid Elsenburg som är en jordbrukshögskola i Sydafrika. Och där studerade också Adi.

Men som livet ser generellt så räcker det inte med att utbilda sig man måste också praktisera det man i framtiden tänker ägna sig åt. Adi har bland annat varit på Chãteau Angelus i Bordeaux , i Rhônedalen och på Nya Zeeland. Men man måste ju också lära sig och praktisera på egendomar i det land man tänker vara verksam och Adi har varit på flera vinegendomar i Sydafrika, bland annat var han nio år på Rustenberg.

Druvorna som växer på egendomen är planterade som busch vines (gobelet).

Och många av de viner som består av flera druvor har gjorts på så sätt att de inte vinfierats var för sig utan det har varit flera druvor som vinifierats tillsammans. Dessa kan sedan bli en cuvée med andra druvor som också vinifierats tillsammans.

Vid en zoomprovning med Adi var det någon som frågade hur stor procent ett vin innehöll av en specifik druva. Adi svarade då ungefär ”spelar det någon roll huvudsaken är väl att det blir ett bra vin” och det är precis vad det blir. Gamla metoder men vinerna känns trots det moderna.

Provade viner

Vita viner

79859 (beställningssortimentet) Secateurs Chenin Blanc 2019. 149 kronor.

Medelstor, ung doft med för Chenin Blanc klassiska drag av arrak, äpplen och citrus. Elegant smak som jag upplever som medelfyllig, med frisk snygg syra, bra balanserad frukt och fin struktur. Bra längd med rent slut. 90 poäng.

50471 (beställningssortimentet) 2018 Family White. 269 kronor.

En mix av nio druvor ger detta vin en medelstor doft som känns komplex och där min näsa hittar gul frukt, tropiska frukter, lite honung och en liten pepprig touch. Smaken är ung, medelfyllig med supersnygg struktur, fin syra, lite pepprig med bra längd och fint rent slut. 92 poäng.

Röda viner

75024 (beställningssortimentet) Secateurs Red blend. 149 kronor.

Tre druvor med en majoritet av Cinsault. Fruktigt, medelstor doft med lite peppar. Lätt elegant och fruktigt. Snygga tanniner. Kan drickas i stora klunkar. 88 poäng.

2019 Ramnagras Cinsault. Detta vin kommer den 9/7 i år och kommer kosta 259 kronor.

Stor doft med mycket röd frukt och jag känner bland annat hallon och smultron. Medelfyllig, ung smak med fruktdominans och runda tanniner. 92 poäng.

50470 (beställningssortimentet) 2018 Family red. 269 kronor.

Här är det fyra druvsorter i mixen med en liten majoritet av Syrah. Inledningsvis lite återhållen men det öppnar upp sig och ut kommer en fin rödfruktig ton med bland annat smultron, körsbär, och toner av kryddor och peppar. Stramt, ungt och medelfylligt med fin frisk syra. Bra struktur och snyggt balanserat. Rent lite pepprigt avslut. 93 poäng.

En härlig vinpersonlighet har gjort dessa snygga viner som ni bör köpa och prova. Och tänk då också att ni hjälper sydafrikansk vinindustri som haft det väldigt tufft under det gångna pandemiåret.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.