bourgogne i champagne!

Att Olivier Leflaive håller till i Bourgogne känner nog de flesta till. Och att vinerna från Leflaive håller yppersta klass känner de flesta till. Men att de också gör vin i Champagne kanske är mindre känt. Och det är inte vilka champagner som helst.

Någon gång i början av 2000-talet funderade man hos Olivier Leflaive om det inte var på tiden att göra något nytt. Skulle man utöka sina domäner inom Bourgogne eller skulle man söka sig någon annanstans. Man ville gärna till ett område där Pinot Noir och Chardonnay fanns och valet blev, ganska naturligt kan man tycka, Champagne.

Under Vinexpo 2015 presenterades nyheten om att ett samarbete inletts mellan Olivier Leflaive och Erick de Soussa i Champagne.

Det har varit en utmaning men idag har man hittat rätt och jag tycker de framställer champagner som tillhör den absoluta toppen. Inledningsvis var produktionen inriktad på Blanc de Blancs men nu produceras även Blanc de Noirs.

Druvorna köps in och vinifieras i en ny anläggning i Oger i närheten av Avize. Basvinerna lagras delvis på burgundiska fat från Olivier Leflaive.

Målsättningen är att göra eleganta viner med stort djup, tydlig mineralitet och ursprungskaraktär.

Etiketterna är bland de mest informativa jag har sett när det gäller vin och här pratar vi konsumentupplysning.

Champagnerna har fått namnet Valentin Leflaive eftersom att såväl Olivier Leflaive som Erick de Sousas har barn som heter just Valentin.

Dessa bubbel har börjat komma in på bolaget och jag har provat några av dem

76452 CA 15-40 Extra Brut Blanc de Blancs NV 499 kr

En stor och läcker doft som är något utvecklad och där jag hittar nougat, kola, mineral krita, blommor, örter och lite äpplen. Smaken känns medelfyllig och något utvecklad med frisk fin syra, äpplen, mineraler och gräddig mousse. Torrt och med bra längd och rent slut. 93 p.

Avize 15-40 Extra Brut Blanc de Blancs 599 kr. Lanseras i år på bolaget.

Stor och utvecklad samt komplex doft med kola, nougat, äpplen, citrus, vita blommor och mineral. Känns fylligt i smaken med viss utveckling och en läcker syra med fin mousse. Krita, mineral samt citrus och lite äpplen. Lång eftersmak. Elegant. 95 p

90489 Verzenay 15-40 Extra Brut Blanc de Noirs. 599 kr. Lanseras den 16 februari.

Stor doft. Viss utveckling. Komplex. Nougat, ljus choklad citrus, stenfrukter och mineral. Drygt medelfylligt, med urläcker syra, snygg mousse och härlig struktur. Komplext. Lång och ren eftersmak. 95 p.

Mitt råd är att ni, om ni som jag tycker Champagne måste man dricka, provar Valentin Leflaive. Ni blir inte besvikna!!!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.