champagne efter nyår!

Champagne är en dryck som kan inmundigas året runt. Många av er, inklusive undertecknad, är nog många gånger inkörda på att dricka det bubbel vi alltid brukar dricka. Men våga prova något nytt och vidga era vyer. Det tycker jag ni alla skall göra 2021.

Jag har nyligen provat ett gäng champagner från nya producenter som hamnat på monopolets beställningssortiment och här kommer mitt tyckande av det jag provat. Och nu använder jag mig av min 100 poängskala (tala om att jag ha blivit internationell).

Baron Albert

har sitt säte i Charly-sur-Marne och ägs och drivs i dag av tre systrar Claire, Lise och Aline. Företaget startade 1946 och de tre systrarna är den tredje generationen som driver företaget. De har odlingar i sju byar och odlingarna omfattar 7 hektar.

Här är det hållbar vinodling och högt miljövärde som gäller och syftet är att bevara jord, luft och biologisk mångfald.

Bubbel jag provade

79706 L’Universelle Brut 275 kronor

En mix av 72 procent Pinot Meunier, 16 procent Chardonnay och resterande del Pinot Noir.

Stor och utvecklad doft. Nötig ton med nougat och ljus choklad samt lite citrus. Medelfyllig och lite utvecklad smak med elegans. Citrus och mineral i smaken. Bra mousse och syra. 90 poäng.

78137 La Pimpante Blanc de Blancs 398 kronor.

Här är det bara Chardonnay som gäller och såväl jäsning som lagring har gjorts på fat.

Återhållen doft med inslag av äpplen, persikor, kryddor och fat. Elegant och medelfyllig smak med lite nougat och kola. Fin tydlig syra och mineralsälta. Rent slut och bra längd. 92 poäng

Delavenne Pere & Fils

Företaget har sitt säte i Bouzy och bildades 1920. Också detta är ett familjeföretag med Jean-Christophe Delavenne i spetsen. De äger 9 hektar vinodlingar och allt finns i Grand Cru byar. Här används ingen konstgödsel och heller inte något bekämpningsmedel. Målet är att certifiera sig som ekologisk.

Man jäser i rostfria tankar (inte temperaturkontrollerade) och de använder vildjäst. Här vill man bevara och få fram terroir varför man inte använder malolaktisk jäsning eller kylstabilisering.

79336 Delavenne Grand Cru Brut Rosé. 479 kronor.

43 procent Pinot Noir och 40 procent Chardonnay. Sedan har man även tillsatt lite rött vin sjutton procent).

Läcker kopparfärg. Medelstor doft med inslag av röd frukt, viol, hallon och smultron. Medelfyllig, rund syra och fin mousse. Elegant med fin struktur. Läcker frukt. Ett rosa bubbel som kan mäta sig med flera av de större kända roséchampagnerna. 93 poäng.

72702 Delavenne Grand Cru Brut Réserve 449 kronor.

60 procent Pinot Noir och 40 procent Chardonnay finns i denna mix vars doft är stor med inslag av citrus, gul frukt och äpplen. Lite brödig nyans finns också. Torr och medelfyllig smak som är frisk, rund och elegant. Fin frukt. Bra längd med mineralsälta i slutet. 93 poäng.

75782 Delavenne Brut Nature Zero dosage 449 kronor.

Druvorna kommer från Bouzy och mixen är 60 procent Pinot Noir och 40 procent Chardonnay.

Medelstor doft med nougat, ljus choklad och rostat bröd. Snustorr och medelfyllig med frisk syra. Elegant struktur med inslag av äpplen, citrus, mineral, krita och liten brödig nyans. Bra längd. 92 poäng.

79966 Delavenne Blanc de Blancs 485 kronor.

Chardonnay från Cramant.

Stor utvecklad doft med äpplen, nougat,ljus choklad, persika, krita och mineral i paletten. Utvecklad, medelfyllig, frisk och elegant smak med fin mousse. Äpplen och mineralsälta. Medellång eftersmak. 91 poäng.

76760 Delavenne Grand Cru Brut Millésime 2015, 673 kronor.

80 procent Chardonnay och 20 procent Pinot Noir.

Stor doft som är elegant med citrus, krita, ljus choklad, nougat, kola, krita och diskret rostad nyans. Medelfyllig, utvecklad och elegant smak med bra struktur, frisk syra och läcker mousse. Lång ren eftersmak. 93 poäng.

Joly

Ett varumärke som såg dagens ljus 1953 då det skapades av Gilbert och Annette Joly och deras föräldrar. I dag drivs det av Remy och Patricia tillsammans med barnen Aurélien och Maximilien som båda har vinutbildningar.

14 hektar som är fördelade på 45 små parcells på kullarna Troissy, Chatillon-sur-Marne och Mareuil le Port. 75 procent av odlingarna består av Pinot Meunier.

82217 Joly Cuvée Brut. 344 kronor.

Bara Pinot Meunier i detta bubbel vilket ger ett vin med stor doft som är utvecklad. Ljus choklad, nougat, kexchoklad, gul frukt och mineral hittar jag. Elegant och något utvecklad doft som jag upplever som medelfyllig. Elegant, fruktigt och fint balanserad. 90 poäng.

80464 Joly Cuvée Speciale Brut 399 kronor

70 procent Chardonnay och 30 procent Pinot Meunier.

Elegant, lite dämpad doft där jag hittar äpplen, nougat, kryddor och ljus choklad. Öppnar upp sig efter en stund i glaset då även rostade brödiga toner kommer fram. Relativt fyllig smak med fin struktur, bra mousse, bra syra och balans. 92 poäng.

Mitt råd är att du beställer en flaska av varje och jag är övertygad om att du kommer hitta något som du kommer att återkomma till.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.