MINDRE KÄND DRUVA SOM GER ROSÉVINER I VÄRLDSKLASS!

Tibouren var en druva som var på väg att försvinna från Provence odlingar. Men tack vare André Roux finns den kvar och i dag gör producenten Clos Cibonne roséviner som ligger högt på världsrankingen.

Jean-Baptiste de Cibon var anställd i den franska flottan på 1700-talet och han kom att bli den förste ägaren till Clos Cibonne i Provence. När han dog 1797 så kom en familj med namnet Roux att ta över egendomen.

På 1930-talet var det André Roux som höll i rodret på egendomen där de största odlingarna då bestod av citrusfrukter och blommor. André var dock mer intresserad av vin och minskade på frukt och blommor för att istället plantera druvan Tibouren. En druva som har gamla anor och som förmodligen kunnat försvinna om inte André bestämt annorlunda.

I dag drivs egendomen av Andrés dotter Jacqueline och hennes man Emile Mourchou och de har fortsatt i Andrés fotspår.

På Clos Cibonne skulle man gärna göra vin enbart på Tibouren men det tillåter inte reglerna för appellationen Côtes du Provence. Enligt denna appellation får man endast göra blandviner. Detta löser Clos Cibonne genom att låta tio procent av mixen vara Grenache. Övriga 90 procent är så självklart Tibouren.

I appellationen Côtes du Provence är det förbjudet att sätta ut druvnamn på etiketten med ett enda undantag. Clos Cibonne får göra det!

Jag har fått möjlighet att prova några av de härliga rosévinerna härifrån och en sak är säker. Detta är riktigt bra roséviner!

Vinerna

Clos Cibonne Cuvée Tradition Tibouren 2017. Finns inte på bolaget i dag. Betyg §§§§(§) (17,5 p)

Druvorna till detta vin växer på stockar som är ca 20 år gamla. Vinifieringen har skett på 100 år gamla foudres som rymmer 5000 liter. Lagringen sker därefter på samma foudres i ett år. Under den tiden tappar man inte upp dem varför det bildas ett flor (tunt jästtäcke).

Medelstor, ung doft som är fruktig och innehåller apelsin, jordgubbar, aprikoser,  persikor, örter och lite mineral. Ganska fyllig smak som är elegant och komplex.. Här finns persikor och jordgubbar tillsammans med mineralsälta. Torr med fin längd.

Clos Cibonne Cuvée Speciale Vignettes Tibouren 2017 (på bolaget finns 2016 som kostar 299 kronor). Betyg §§§§§ (18 p).

Samma vinifiering som Tradition men här är genomsnittsåldern på stockarna 60 år. Stor härlig doft med inslag av apelsiner, citrusfrukter och mycket hasselnötter. Fyllig och ung smak med underbar struktur och komplex karaktär. Supergott. Lång eftersmak.

Clos Cibonne Cuvée Caroline 2017 (2018 kan finnas kvar på bolaget och kostar 249 kronor) Betyg §§§§(§) (17,5 poäng).

Stockarna som druvmaterialet kommer ifrån är ca 60 år. Vinet har jäst på 300 liters barriquer. Efter jäsningen får vinet ligga kvar på samma fat i 10 månader. Här tappar man upp faten.

Inledningsvis något återhållen doft som dock öppnar upp sig efter en tid i glaset. Ung, kryddig, apelsiner, lagerblad och lite fat finns i doften. Smaken är medelfyllig och torr med fin syra och läcker frukt samt fat och lite peppar. Rent slut och relativt lång eftersmak.

71658 Château Cibon Cuvée Marius 2017. Kommer att finnas på beställningssortimentet from 5/8-20. Pris 429 kronor. Betyg §§§§§. (19 p)

Druvorna kommer från stockar som är ca 60 år. Vinet har jäst på nya 2 600 liter stora foudres. Sedan får vinet ligga två år på samma foudres.

Ung medelstor doft som är komplex. Här finns mycket. Jag hittar torkade frukter, persika, aprikos, apelsin och lite ek. Smaken är ung, fyllig och komplex med grandios struktur, härlig syra, fin frukt och lite fat. Ren med lång eftersmak. Wow!!!

Det engelska vinmagasinet Decanter gav det här vinet 98 poäng av 100 möjliga och jag kan bara hålla med.

Som ni förstår kan jag bara rekommendera er att köpa dessa viner. Massor av dem. Så mycket ni kommer över. Bättre än så här kan ett rosa vin inte bli!!!

 

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.