DE LOKALA DRUVORNAS MÄSTARE!

I sydvästra Frankrike görs många viner som håller hög klass men som kanske oftast kommer i skymundan. Röda viner på druvan Tannat går i bräschen men här görs också härliga vita viner på lokala druvsorter. Och till de främsta hör Alain Brumont.

Alain Brumont är uppväxt på Château Bouscassé där han gick bredvid sin far och lärde sig läran om vin. Det hände inte så mycket utan det mesta gick sin gilla gång. Alain ville dock mer och hade en vision om att en dag göra viner som kunde konkurrera med de bästa i världen.

Som ett led i denna strävan köpte Alain den nedgångna egendomen Château Montus som i dag är mest känt bland vinälskare för sina härliga röda viner.

Alain rustade också upp sitt barndomshem och här görs också i dag viner som tillhör den absoluta toppen. Alain som är självlärd har som ett av sina mål att visa hur fantastiskt bra viner som kan framställas med lokala druvor när de växer på rätt terroir.

Ett exempel på ett sådant vin är ett vin som lanserades i Systembolagets fasta sortiment den 1 juni i år. Ett vin som är en hyllning till den lokala druvan Petit Courbu som tillsammans med Petit  Manseng (också den mest förekommande i detta område) ger ett makalöst bra vin. Och lyssna på namnet Les Jardin Philosophiques. Vem går inte i gång på det namnet?

92702 Château Bouscasse Les Jardins Philosophiques 2016. Pris 139 kr och betyget §§§§.

En underbar stor doft har vinet och i doften finns mycket. Jag hittar bland annat persikor, aprikoser, krusbär, plommon, örter och blommor. Smaken är som sig bör ung och torr med härlig fruktighet där många av frukterna du hittar i doften går igen. Syran är rund. Vinet har en läcker struktur och bra längd på eftersmaken som är ren. Wow säger jag. Så mycket vin det är för de pengarna.

Sedan till ett annat vitt från samma producent och nu från området Côtes de Gasogne som ligger vid staden Auch i sydvästra Frankrike. Vinet är en mix av Gros Manseng (lokal druva) och den mer internationellt kända Sauvignon Blanc. Häften vardera ger ett vin som jag undrar inte fick fel prislapp?

La Gascogne Gros Manseng Sauvignon Blanc 2019. Pris 89 kr och betyget §§§.

Doften är medelstor och fruktig med inslag av krusbär, gula frukter, citrus och örter. Torr och fruktig medelstor smak med frisk härlig syra som gör vinet balanserat och ger det fin struktur. Rent och snyggt slut.

Även här ett måste köp.

Två viner som kan förgylla er hemester (vem kommer på alla ord?). Bara att köpa några lådor av vardera och dricka i inte alltför små klunkar.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.