Förr i världen (eller i vart fall på 80-talet när jag började bli intresserad av vin) så lärde man sig ganska omgående att ett rött riojavin doftar vanilj och dill vilket berodde på lång lagring på amerikanska ekfat. Så var det bara. Men ack så mycket det hänt i Rioja och nu kan man definitivt inte generalisera.
Jag har under helgen provat ett par viner från Bodegas Vivanco som har sitt säte i Briones i riojadistriktet La Rioja Alta.
Även om vinet funnits i familjens gener sedan 100 år tillbaka var det först runt 1975 som Pedro Vivanco Paracuellos hittade den bit mark som i dag ger de viner som framställs här. Och det var, kan man säga, 2004 som vinmakandet på egendomen började ta fart.
Bodegas Vivanco ligger vid foten av Sierra de Cantabria och på flodbanken till floden Ebro. Här råder ett milt microklimat och vinrankorna växer på krit- och kalkjordar. Här odlas de för Rioja typiska druvorna.
I dag är det Rafael Vivanco Sáenz som ligger bakom skapandet av vinerna. Efter att ha studerat och arbetat i Bordeaux under fyra år lärde han sig förstå vilka viner egendomens terroir kan ge.
Och vinerna jag provat är riktigt bra och jag kan varmt rekommendera att ni köper dem. De finns på beställningssortimentet och säljs i kolli om sex flaskor. Perfekt för att prova under några år.
72685 Vivanco Crianza 2016. 149 kr per butelj vilket blir 894 kronor för sex flaskor. Betyget §§§§ (16 p)
95 procent Tempranillo och sedan några procent Maturana Tinta och tre procent Graciano. Druvorna kommer från stockar med en genomsnittsålder på 15-30 år. Vinet har jäst på franska ekfat för att sedan lagras på franska och amerikanska ekfat i 16 månader. Och innan det släpps en si så där sex månader på flaska.
Mina noteringar
Stor doft. Ungt. Röd frukt, körsbär och lite mineral hittar jag i doften. Smaken är medelfyllig, ung med fin syra och frukt. Bra struktur och snygga tanniner.
72281 Vivanco Reserva 2012. 183 kronor vilket blir 1 098 kronor för sex buteljer. Betyg §§§§ (16,5 p)
90 procent Tempranillo och resterande del Graciano. Här är genomsnittsålder på stockarna 35 år. Efter jäsning på franska ekfat har vinet lagrats i 24 månader på franska och amerikanska ekfat varav några nya och resterande gamla. Har sedan fått vila och utvecklas i butelj i 24 månader innan det släppts ut på marknaden.
Mina noteringar
Stor doft som är utvecklad. Kryddigt, körsbär och lite mineral hittar jag i doften. Smaken är medelfyllig och utvecklad med frisk syra, härlig frukt och runda tanniner. Elegant smak.
Det var kärlek vid första klunken!