RIOJA FÖR INGA PENGAR ALLS!

Jag har förmånen att få prova mycket olika typer av vin. Många gånger viner där man inte kan skilja på druvor, ursprung, distrikt och länder. Det vill säga att det ofta är viner som är framtagna för en speciell marknad och som är väldigt lika. Inte dåliga viner men ganska trista eftersom de är så anonyma. Tack vara att de görs i mängder och kanske inte med det bästa materialet kan priset sättas lågt. Vill man ha det bästa av det bästa så kostar det oftast en del. Men som ni vet så tycker jag att det är värt detta och är man intresserad av vin skall man definitivt dricka det bästa.
Men det behöver inte alltid vara så att det kostar multum. Ett bra exempel på riktigt bra viner som visar på druva, ursprung och karaktär är vinerna från Bodega Classica och deras Hacienda López de Haro i Rioja. Kanonviner helt enkelt.
På bolaget finns just nu ett vin härifrån och det är i beställningssortimentet. Varunr på detta vin är 75696 Hacienda López de Haro Crianza 2014. En mix av Tempranillo, Graciano och Garnacha. Ungt vin där jag i doften hittar röd frukt, körsbär och lite kryddighet. Fruktig, medelfyllig smak med bra struktur och bra längd med rent slut. Ett elegant vin. Betyg §§§(§). Mycket vin för pengarna är det.
Den 26 november detta år kommer det ytterligare tre viner varav ett vitt på beställningssortimentet. Dels en härlig vit Hacienda López de Haro Blanco 2015 för 99 kronor. Ung, medelstor doft med inslag av mineral och äpplen. Smaken upplever jag som medelfyllig, ung och frisk med lite fet struktur. Rent slut och bra längd. Betyget §§§(§). Varunr 78912. Ett bra exempel på hur gott det kan vara med vit rioja.
78896 Hacienda López de Haro Gran Reserva 2009 har en stor doft med begynnande mognad. Animaliska toner, hp-sås, körsbär och peppar. Smaken är medelfyllig och utvecklad med härliga syror, fin frukt och avrundade tanniner. Balanserat. Gott. Priset 199 kronor och betyget §§§§.
En hundring mer (299 kronor) kostar (varunr 78874) Hacienda López de Haro 30 Mesas 2008. Återhållen doft med fin frukt och viss utveckling som känns i doften i form av lite läder. Ungdomlig körsbärsfrukt finns där. Smaken är medelfyllig och utvecklad med fina syror, trevlig frukt och runda tanniner. Bra längd. Betyg §§§§
Slutligen på det fasta sortimentet den 1 december Hacienda López de Haro Reserva 2013. Stor, elegant doft med inslag av mörk frukt, kryddor och körsbär. Ung medelfyllig smak med snygga syror, balanserad frukt och snygga tanniner. Varunr på detta 79340. Priset blir 119 kronor och betyget §§§(§).
Härliga riojor till väldigt bra priser! Man blir glad.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.