VINTAGE PORT+STILTON=SANT!

Tiden går och snart är det jul igen. En klassisk kombo till jul är vintage port och stilton. Frågan är väl om denna kombination inte är kombonas kombo (om ni förstår vad jag menar).
Inför jul släpps som oftast flera olika portviner på vårt monopol. Jag har provat en del av dem och den 16 november samt 7 december dyker det upp några på bolagets hyllor. Jag tycker att ni bör införskaffa dessa. Om inte till er själva så kan ni ju alltid ge bort till någon annan. Den perfekta presenten helt enkelt.
Nu på fredag, som är den 16 november, kommer två tungviktare i portvinssammanhang. Årgången är 2016.
Först ut är Fonseca Vintage Port 2016 (varunr 90463). Ett ungt vin med återhållen doft. Jag hittar lite körsbär, vitpeppar, björnbär, viol och fat samt lite mineral i doften. Smaken är ung, söt med bra syra som balanserar upp sötman. Känns komplext med lång eftersmak. Priset är 879 kronor och betyget §§§§§ (18 p).
Taylor’s Vintage Port (varunr 90587) har också det en återhållen doft som är fruktig och där jag hittar choklad, viol, körsbär, vitpeppar och fat. Fyllig, komplex smak med härlig struktur där allt är på plats om än väl ungt. Rent slut och lång eftersmak.Betyget även här §§§§§ (18 p). Kostar 964 kronor.
Dessa båda bör ni lagra. Ni får gärna prova nu men jag rekommenderar lagring för då kommer det att hända saker. Kan lagras länge men börja med 15-20 år.
Om ni är nyfikna på att se vad som händer med vintage port efter lagring så kommer den 7 december två olika årgångar som kan vara kul att prova bredvid varandra.
Churchill’s Vintage Port 2011 har börjat få utvecklad doft och jag hittar körsbär och vitpeppar samt drag av choklad. Smaken är relativt fyllig och utvecklad med lite pepprighet samt körsbär i gomseglet. Alkoholen är snyggt inlindad. Ren och lång eftersmak. Priset är 449 kronor. Betyg §§§§ (17 p)
Och sedan till Churchill’s Vintage Port 1997. 21 år gammalt!!! Så (svordom) gott!!!Stor, mogen doft med toner av mycket. Här hittar jag julkryddor, choklad, lakrits, vitpeppar, äpplen och mineral. Smaken är fyllig, utvecklad och komplex. Underbar struktur där allt sitter som det skall. Lång eftersmak. Så snyggt och så gott. Priset för denna butelj är 899 kronor. Betyget §§§§§ (19 p).
Köp och njut och om ni tar stilton till kommer ni att få bland de bästa smakupplevelserna man kan få!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.