Domaine JA Ferret !!!

För dig som älskar vita bourgogneviner är denna producent ett måste. Jag är helt såld på vinerna och än mer såld efter att i dag haft äran att träffa den underbart trevliga och spontana Audrey Braccini som i dag är den vinmakare på egendomen som ansvarar för de härliga vinerna härifrån.
Egendomen har sitt säte i de södra delarna av Bourgogne eller närmare bestämt i Pouilly-Fuissé. Detta område saknar i dag såväl grand cru som premier cru vingårdar. Något som är väldigt märkligt och som nu kanske kommer att förändras på så sätt att det eventuellt om något år kommer att bli så att någon/några lotter får premier cru status. Något man som vinälskare måste säga är på tiden. Men självklart så hindrar detta inte att här framställs så bra och prisvärda viner som i en blindprovning (jag är helt övertygad) skulle slå många av de mer välkända och betydligt dyrare vita syskonen längre norrut.
Som väl är finns det ett antal av vinerna på vårt bolag.
Varunr 72894 Pouilly-Fuissé 2015 kostar 299 kronor och betyget blir §§§§. Relativt stor doft med mineral, nötter, citrus och lite smör. Medelfyllig, elegant smak med fin syra och lite fat. Gott nu men kan nog ligga ett tag till. Betyg §§§§.
Ett snäpp upp. Varunr 96112 Pouilly-Fuissé Tête de Cru Les Clos 2015. Kommer på bolaget den 6 april i år. Årgången är 2015. Druvorna i detta vin kommer från stockar som är mellan 20 och 40 år. En stor ung doft med inslag av hasselnötter, mineral och citrus. Smaken är drygt medelfyllig, elegant med underbar syra och snyggt inlindad ek. Bra längd. Betyget blir §§§§(§). Kostar 399 kronor.
Så till en av mina favoriter. Har köpt en låda och det får bli en till. 96112 Pouilly-Fuissé Tête de Cru Clos de Prouges 2015. Kostar 399 kronor vilket är fyndstämpel så det stänker om det. Hade detta vin kommit från någon av de mer ”kända” områdena så hade det kostat betydligt mer. Stor, underbar och komplex doft som fortfarande är ung, underbar och elegant. Här finns bland annat citrus, lime, mineral, nötter och fat. Och letar man djupare eller för den delen väntar ett tag så kommer det att komma mer. Smaken är relativt fyllig, ung, frisk och komplex med diskret ek och mineralsälta. Kan lagras och jag tror minst tio år om inte längre. Köp köp köp.
Den 8 juni i år kommer 2016 av samma vin. Ett tufft år men ack så bra vin. Så jag säger det redan här. Köp köp köp. Du kommer inte att bli besviken. Priset är detsamma och även här blir betyget §§§§§. I nuläget återhållen doft där mineral tonerna dominerar. Ungt. Smaken är drygt medelfyllig, elegant med toner av citrus och lime och med diskret mineral (gott som tusan). Härlig frisk syra.
Och vinerna klarar lång lagring. Tro mig! Tror tar mig tusan jag är förälskad.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.