TVÅ VITA OCH TVÅ RÖDA ATT KÖPA DEN 16 FEBRUARI!

Så var det dags igen. Nya viner i bolagets småparti sortiment. 36 stycken denna gång. Jag har valt två vita och två röda som jag tycker förtjänar positiva omdömen och som jag tycker att ni bör köpa på er.
Vi börjar med de vita. Från det bästa vitvinsområdet i världen kommer (varunr 91214) Marcel Deiss Langenberg 2015. Snacka om terroir. Druvorna som huvudsakligen är Riesling (men här samsas de med andra druvor också) har växt på tunn granitjord som ger ett vin med inslag av gula frukter och mineral. Smaken är medelfyllig och torr med komplexa drag och rund kropp. Bra längd med tydligt mineralslut. Ett härligt vin från en riktig ”terroirist”. Kostar 289 kronor och betyget blir §§§§.
Från Bordeaux och närmare bestämt Pessac-Léognan kommer (91201) Château Latour-Martillac Blanc. Här möts man av en ung doft bestående av fat, krusbär, äpplen och en liten örtig nyans. Doften känns komplex och kommer förmodligen ge mer i framtiden. Smaken tycker jag kan beskrivas som medelfyllig och torr med viss strävhet från faten, fin frukt och härlig syra. Ett balanserat vin med bra längd. Bra nu men kan säkert lagras i ett bra tag. Betyget blir §§§§ Kostar 358 kronor vilket är ett bra pris.
Så över till de röda vinerna. Det bär av till Adelaide Hills i South Australia där Paracombe Premium Wines gör ett riktigt bra vin på druvan Cabernet Franc. Ett druvtypiskt vin med örter, tobak, fat och mörk frukt. Smaken är medelfyllig och fruktig med avrundade tanniner, fin struktur och balanserad syra. Ett elegant vin och vill du lära dig Cabernet Franc så är detta ett typexempel. Bara att köpa ett gäng. Varunr är 95672 Paracombe Cabernet Franc 2013. Det kostar 199 kronor och betyget blir §§§§.
Så åker vi tillbaka till Europa och det klassiska området Rioja i Spanien. Här hittar vi härliga (varunr 95045) Montecillo Gran Reserva Selección Especial årgång 1994. I min näsa kände jag en mogen härlig doft med inslag av ek, dill, svamp, höstlöv, vanilj och choklad. Ett moget och komplext vin som är medelfylligt och komplext med avrundad strävhet och härlig syra samt med frukt i behåll. Känns lång i eftersmaken. Så gott för inga pengar alls. 299 kronor och betyget §§§§. Det är moget nu men kan nog ligga ett tag till.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.