Vin Santo

Jag tycker att vi ofta glömmer bort de söta vinerna. Det finns så många olika stilar men tyvärr så finns de många gånger inte med på våra bord.
Jag är barnsligt förtjust i Vin Santo (”det heliga vinet”). Det har sitt ursprung i Toscana. Druvorna till vinet får torka upphängda i genomluftade rum eller på trägaller och ju längre de får torka desto sötare blir de. De gröna druvorna Trebbiano och Malvasia är de druvor som är klassiska för vinet men nu används även blå druvor. Passar väldigt bra till mandelskorpor men är också gott på egen hand. Och självklart passar det till flera desserter. En favorit är Félsinas Vin Santo 2005 (varunr 90340). Priset för en halvflaska är 289 kronor vilket är väl använda pengar. Vinet får 17,5 poäng av mig på den 20 gradig skalan.
Den 6 november kommer Castello di Brolio Vin Santo 2007 på bolaget. För 299 kronor får man 50 cl. Också det helt klart prisvärt. Hur är då vinerna. Det förstnämnda har en stor och härlig doft med inslag av knäck, kokos och torkad frukt. Smaken är fyllig och söt med en hög balanserad syra. Bra längd. Brolion som får 17 p har en mogen och härligt knäckig doft. Smaken är fyllig och det är en bra balans mellan sötma och syra. Kola och nougat hittar jag i den välstrukturerade smaken. Njut av dessa viner.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.