Bodegas Roda låter terroir och årgång ge Tempranillo dess karaktär!

Bodegas Roda har och är en föregångare när det gäller att ta fram de bästa klonerna av druvan Tempranillo. Bodegas Roda låter också vädrets skiftningar få komma till uttryck i vinerna. Allt beroende av om det varit en kallare årgång eller om vädret varit mer medelhavslikt.

Bodegas Roda har till skillnad från många andra inte en jättelång historia. 1992 var den första årgången som marknaden kunde njuta av. Vinerna fick till en början namnen Roda 1 och Roda 2. Men eftersom att namnet Roda 2 kanske kunde få oss konsumenter att tro att det var bodegans andra vin ändrade man 2002 namn på vinerna. De fick då namnen Roda och Roda 1. Bodegas Roda menar att man i Roda skall hitta röda frukter och att  Roda 1 drar mer åt det mörka frukthållet.

Stor betydelse för vilken karaktär/stil vinerna får (oavsett om det är Roda eller Roda 1) är enligt bodegan vilket väder/klimat som varit för de olika årgångarna.

Om det varit ett väder med mer ”atlantenkaraktär” så tenderar vinerna att få mer ”bourgognelik” karaktär och om det varit ett mer ”medelhavslikt” år drar det mer åt Bourgogne. Naturligtvis doftar och smakar vinerna inte som Bordeaux eller Bourgogne utan här pratar vi stilar.

Detta var något vi fick prova på vid en provning i Stockholm under ledning av Victor Charcan från bodegas Roda.

Vi fick prova årgångar från 2019 och tillbaka till 2000 (Roda och Roda 1 Reserva) för att bland annat jämföra de olika stilarna/karaktärerna. Bäst utryck för de olika stilarna/karaktärerna fick man (tycker jag) när man jämförde Roda Reserva 2018 och Roda Reserva 2019

95211 Roda Reserva 2018. 297 kronor. Verkar finnas några buteljer kvar.

Ett kallare år som då skall ge en stil åt Bordeaux. Gjorde det då det. Ja säger jag och det var främst i strukturen som jag hittad detta. Doften var medelstor och lite utvecklad med mörk frukt, körsbär, hp-sås och mineral. Smaken kändes ung och stram (tydliga tanniner) med fin syra och snygg frukt. Balanserad smak. Bra längd med rent slut. 93 poäng.

Roda Reserva 2019.

Här skall det då vara lite mer åt bourgognehållet. Lite utvecklad doft som jag upplever som elegant och där jag tycker mig hitta lite jordgubbar och hallon och lakrits. Medelfyllig smak. Lite utvecklad, Frisk, fin syra och fina tanniner som jag upplever som lite avrundade. Mineralsälta i den medellånga eftersmaken. 93 poäng.

Samtliga provade viner fick mellan 93 – 95 och min favorit var

93648 Roda 1 Reserva 2010. 999 kronor. Skall enligt bolaget finnas kvar i två butiker.

Vädermässigt ett mer atlantenlikt väder. Doften är stor och lite utvecklad med mörk röd frukt, kryddor och en gnutta körsbär. Smaken känns relativt fyllig och fortfarande relativt ung. Balanserad smak med frukten kvar, fin syra och snygga tydliga tanniner. Lång och ren eftersmak. 95 poäng.

 

Det första vita vinet från bodegan var Roda 1 Blanco 2019 som släpptes i höstas/vintras i ett så kallat webbsläpp. Försvann snabbt. Till hösten kommer årgång 2020 och vi var några skribenter som fick ynnesten att vara bland de första utanför Spanien som fick prova vinet.

2020 Roda 1 Blanco

Lite återhållen, ung doft med inslag av honungskarameller, nötter, päron och persikor. Diskret mineralton. Fyllig, elegant, ung smak med perfekt struktur. Lång eftersmak. Ger vinet 95 poäng i dagsläget. Hoppas nu monopolet väljer att köpa in vinet. Och gör de inte det så kan jag köpa det!!!

 

En fantastik och mycket lärorik provning. Tack Solera Sweden och Bodegas Roda.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.