brut PREMIER blir collection

Den 1 oktober i år är det 66 år sedan som Louis Roederers Brut Premier lanserades på det svenska monopolet. Förmodligen har framställningen av detta bubbel ändrats under resans gång och nu är det dags igen. Brut Premier blir Collection och ytterligare ett snäpp bättre tycker jag.

I takt med klimatförändringarna och tidigare skördar insåg Roederer ganska tidigt att man måste göra förändringar när det gäller produktionen av champagne.

Collection är namnet på detta ”nya” bubbel och efter namnet följer en siffra som visar vilken blend det är i ordningen som Roederer gör sedan huset grundades.

På monopolet lanseras nu Collection 241 och 242.

241 släpps som magnum och basårgången är här 2016. 56 procent av vinet är från basårgången och resterande del av blenden består av viner från ett flertal andra årgångar. En del av dem har lagrats i stora ståltankar (är nytt och har döpts till ”Perpetual Reserve”) och en del på ekfat. Druvmixen är 40 procent Chardonnay, 42 procent Pinot Noir och resterande del Pinot Meunier. Dosagen är 8 gram per liter.

77498 Louis Roederer Collection 241. Magnumbutelj. Pris 899 kronor.

Ung och återhållen doft. Gul frukt, citrus, äpple, rostade toner, nougat och mineral hittar jag. Smaken är ung, fyllig och komplex med läcker syra och mousse. Snyggt balanserad och komplex struktur. Lång eftersmak med härlig mineralsälta och krita. 95 poäng.

I Collection 242 är basårgången 2017 och framställningsmetoden som i 241. Druvmixen är 42 procent Chardonnay, 36 Pinot Noir och resten är Pinot Meunier. Vinet lanseras på halv- och helflaska.

7602 Collection 242, 375 ml. Pris 249 kronor.

Stor doft som fått lite utveckling. Nougat, ljus choklad och krita hittar jag. Smaken är utvecklad, drygt medelfyllig och väldigt elegant. Läcker struktur. Känns relativt lång i eftersmaken. 94 poäng.

7602 Collection 242, 750 ml. Pris 469 kronor.

Stor doft som känns yngre än innehållet i halvflaskan. Citrus, äpplen, blommor och lite örter hittar jag. Fyllig, ung, komplex smak med fin tydlig syra. Rund struktur. Lång, ren eftersmak med fina salta mineraltoner. 94 poäng.

Jag tycker att Roederer med Collection höjt kvalitén ytterligare på sitt NV bubbel. Tveka inte att köpa på er ett antal buteljer. Besvikna blir ni inte! Och skulle ni bli det får ni gärna höra av er till mig!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.