CHAMPAGNE TILL NYÅR!!!

Snart är det dags för nyårsklockorna att ringa och om inte förr så hoppas vi väl alla på att det nya året skall ta oss tillbaka till det som var förr. Därför tycker jag att vi alla bör dricka Champagne hela nyårsafton. För dig som inte hunnit springa i glasbutiken för att handla kommer här mina tips och bedömningar på de champagner i fasta sortimentet som jag tycker du skall satsa på.

7350 Pierre Peters Cuvée de Réserve Brut (NV) 379 kronor.

Stor elegant och utvecklad doft med inslag av äpplen, nougat och mineral. Doften upplever jag som medelfyllig och elegant med bra struktur, frisk syra och gräddig mousse samt rätt lång eftersmak. 17 poäng.

7723 Diebolt-Vallois Prestige Brut (NV) 399 kronor.

Stor doft med blommiga inslag, gröna äpplen, kexnougat och diskret mineralton. Medelfyllig med gräddig mousse och viss utveckling. Håller ihop från börja till slut och har en läcker mineralsälta i avslutningen. 17,5 poäng.

7549 Pol Roger Brut Réserve (NV) 455 kronor.

Medelstor doft med gul frukt, citrus, rostat bröd och mineral. Drygt medelfyllig smak med fruktigt anslag, fin struktur, rund syra, god mousse och läcker mineralitet. 17,5 poäng.

7602 Louis Roederer Brut Premier. (NV) 469 kronor.

Medelstor, utvecklad doft med en gnutta äpplen, rostat bröd, nötter, ljus choklad och mineral. Drygt medelfyllig, utvecklad smak med inslag av äpplen, rostat bröd, nötter och nougat. Relativt lång eftersmak. 17,5 poäng.

7418 Bollinger Special Cuvée Brut (NV) 499 kronor.

Stor och utvecklad doft med läckra rostade toner samt inslag av äpplen, persika, choklad, krita och mineral. Utvecklad, drygt medelfyllig fruktig smak med fin syra, gräddig mousse och fin mineralitet. Relativt lång eftersmak. 17,5 poäng.

77522 Charles Heidsick Brut Réserve. 459 kronor.

Inledningsvis något sluten i doften. Men efter en stund så öppnar den upp sig och känns utvecklad och komplex. Jag hittar mineral, choklad, nougat, gula frukter, lite apelsin och rostat bröd i doften. Smaken är drygt medelfyllig, torr, ren och utvecklad. Komplex med inslag av saltlakrits, gul frukt, citrus, nougat och mineralsälta. Lång eftersmak. Jag tycker att detta för närvarande är den bästa icke årgångsbetecknade champagnen i det fasta sortimentet. 18 poäng.

Så över till två årgångschampagner jag tycker ni kan och bör unna er.

76510 Louis Roederer Brut Vintage 2013. 639 kronor.

Efter en något återhållen inledning så öppnar den upp sig med en härligt nötig ton och med rostade toner och lite gul frukt. Relativt fyllig, frisk och utvecklad smak med inslag av gula äpplen, nötter, citrus och mineral. 18 poäng.

92308 Deutz Blanc de Blancs Vintage 2014. 759 kronor.

Här är doften medelstor och lovande med dominerande inslag av krita, mineral, citrus och gula frukter. Drygt medelfyllig, ännu ung smak med frisk syra, fin struktur och härligt gräddig mousse. Kommer att utvecklas ytterligare. 18 poäng.

Sist men inte minst utan tvärtom, prestigebubblet ”dompan”.

7421 Dom Pérignon 2010. 1 699 kronor.

Stor och utvecklad komplex doft som är rostad och har inslag av äpplen, citrus, apelsin, nötter, mineral och choklad. Fyllig och utvecklad smak som är komplex och välbalanserad. Elegant med fin struktur där allt sitter på plats och lämnar en lång eftersmak. 18,5 poäng.

Ett Gott Nytt År kommer det att bli!!!

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.